Guvernørvalg blir «folkeavstemning» om Obamas helseplan

En av Bill Clintons nærmeste venner møter en ytterliggående republikaner i kampen om å bli guvernør i den amerikanske delstaten Virginia i dag. Valget kan vise hva velgerne egentlig mener om «Obamacare».

Ken Cuccinelli (t.h.)

Lillian Read (til venstre) fra Warrenton i Virginia jubler for den republikanske valgkandidaten Ken Cuccinelli (til høyre) under et valgmøte mandag kveld.

Foto: Mike Theiler /The Roanoke Times, Rebecca Barnett / Reuters/AP

Selv om det ikke får stor internasjonal oppmerksomhet foregår det i dag en rekke lokale valg og folkeavstemninger rundt om i USA.

Det valget som har fått mest oppmerksomhet i USA, er valget av ny guvernør i delstaten Virginia.

Valget står mellom den 56 år gamle demokraten Terry McAuliffe og hans 11 år yngre republikanske utfordrer Ken Cuccinelli.

Begge kandidatene er, hver på sin måte, fargerike personligheter med mye «politisk bagasje».

Til tross for at Terry McAuliffe aldri har blitt valgt til noe, har han vært aktiv i politikken i hele sitt liv.

Han er en tidligere formann for det demokratiske partiet, men er mest kjent for sin rolle som pengeinnsamler for president Clinton.

Det var blant annet nettopp McAuliffe som kom opp med ordningen der store bidragsytere til Clintons valgkamp fikk sove en natt i Lincolns soverom i Det hvite hus.

McAuliffe sto også bak den ulovlige innsamlingen av valgkampmidler fra utenlandske givere til Clinton, penger som senere måtte betales tilbake.

Drahjelp fra Clinton og Obama

Obama og Terry McAuliffe

Også president Barack Obama har engasjert seg i valgkampen i Virginia. Her hilser han på den demokratiske kandidaten Terry McAuliffe under et valgmøte i Arlington i Virginia søndag kveld.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Terry McAuliffe har fått celeber hjelp under valgkampen i Virginia.

Tidligere president Clinton, som fortsatt har en stor stjerne i delstaten, har opptrådt på flere valgmøter sammen med sin gamle venn.

Sist helg tok også president Obama turen over elven Potomac fra Washington DC til Virginia og stilte opp sammen med McAuliffe på et valgmøte.

Obama sa at en stemme på McAuliffe var en stemme for fremskritt og at Cuccinelli prøvde å få velgerne til å glemme at det var hans meningsfeller i Kongressen som for noen uker siden hadde «tatt landet og økonomien som gisler».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bill Clinton (t.v.) og Terry McCauliffe

Hvit i håret, men fortsatt med talegavene i behold: Tidligere president Bill Clinton (t.v.) holder en tale for sin venn Terry McCauliffe (t.h.) under et valgmøte i Norfolk i Virginia 28. oktober.

Foto: Jason Hirschfeld / AP

Erkekonservativ motstander

Ken Cuccinelli

Ken Cuccinelli har markert seg som den mest konservative guvernørkandidaten i Virginia på mange tiår.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / AFP

Mens McAuliffe først og fremst er blitt angrepet av republikanerne for sin rolle som en politikkens bakmann, blir motstanderen Ken Cuccinelli angrepet for sine politiske standpunkter.

45 år gamle Cuccinelli er nå statsadvokat i Virginia og har gjort seg til en yndling hos den erkekonservative Tea Party-bevegelsen.

Han vil bare tillate abort i saker der morens liv er i fare og han vil gjøre det vanskeligere å få innvilget skilsmisse.

Han har også vært en varm tilhenger av retten til å bære våpen, og har prøvd å innføre regler om vil tillate arbeidsgivere å si opp ansatte som snakker spansk på jobben.

Motstander av «Obamacare»

Som statsadvokat i Virginia var Cuccinelli i 2010 den første som gikk til søksmål mot helsereformen som er kjent som «Obamacare».

Det har ført til at han, både blant motstandere og tilhengere av helsereformen, er blitt identifisert med motstanden mot helsereformen.

Cuccinelli har da også brukt store deler av valgkampen til å angripe motstanderen McAuliffe for sin støtte reformen og sagt at valget blir en folkeavstemning om «Obamacare».

– Ikke mer Obamacare i Virginia. Det er beskjeden vi kan sende, sier budskapet Cuccinelli har gjentatt på valgmøte etter valgmøte rundt om i delstaten de siste dagene.

Nettopp fordi Cuccinelli er så sterkt identifisert som motstander av helsereformen vil utfallet av valget i Virginia bli tatt som et viktig signal om hva velgere i USA mener om saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valgplakater i USA

Støttespillere til republikanske Ken Cuccinelli viser hva de mener om president Obamas helsereform. Plakaten til venstre spiller på demokratenes slagord mot president Bush i 2004-valgkampen; «Nobody died when Clinton lied».

Foto: Alex Wong/Getty Images / AFP

Kamp om det republikanske partiets sjel

Chris Christie

Meningsmålingene tyder på at Chris Christie vinner gjenvalg som guvernør i New Jersey med klare sifre. Her på et valgmøte i Sayreville i New Jersey 29. tirsdag i forrige uke der han markerte at det var ett år siden orkanen Sandy traff delstaten.

Foto: Kena Betancur/Getty Images / AFP

Mens Ken Cuccinelli tilhører høyrefløyen det republikanske partiet, er det motsatte tilfellet for den andre republikaneren som stiller til guvernørvalg i dag.

Chris Christie søker gjenvalg som guvernør i New Jersey og er regnet som en moderat republikaner.

Han fikk mye ros for sitt lederskap da orkanen Sandy traff østkysten av USA i fjor høst, men ertet også på seg mange i sitt eget parti da han roste president Obama for innsatsen.

Christie nevnes som en mulig presidentkandidat for republikanerne i 2016 og håper at en seier med klar margin i dagens guvernørvalg vil hjelpe ham i den kampen.

Etter at Mitt Romney tapte presidentvalget i fjor og republikanerne ikke klarte å ta tilbake flertallet i kongressen, har det vært en debatt innad blant republikanerne om partiet har lagt seg for langt til høyre.

Kveldens to guvernørvalg, med en moderat og en ytterliggående republikansk kandidat, vil bli brukt av begge fløyene i den videre kampen om det republikanske partiets sjel.

SISTE NYTT

Siste nytt