Vinteren nærmer seg i Syria: – Helt avgjørende at folk får vinduer og dører

Mangelen på strøm og utbombede dører og vinduer gjør det vanskelig for dem som er igjen i Syria å holde varmen nå som vinteren kommer krypende, sier Røde Kors.

Homs Syria

– Homs i Syria er som en spøkelsesby, men folk begynner så smått å vende tilbake og forsøker å gjenoppbygge hjemmene sine.

Foto: Dusan Vranic / Ap

– Det er en helt utbombet by. Det er en spøkelsesby som sakte kommer til liv. Vi ser at folk som har vært internt fordrevet ut av byen, sakte kommer tilbake og prøver å bygge opp leilighetene sine. Det er helt avgjørende at de får vinduer og dører nå som vinteren nærmer seg, og at vi gir dem tilgang til vann og mat.

Sven Mollekleiv

Sven Mollekleiv sier at 13 og en halv million mennesker inne i Syria er helt avhengig av daglig nødhjelp.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / NTB scanpix

Slik beskriver Presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv, situasjonen i den hardt krigsrammede byen Homs som han nettopp har besøkt. På telefon fra Syria forteller han til NRK at det nå er 13 og en halv million mennesker inne i Syria som er helt avhengig av daglig nødhjelp.

Krevende forhold

Det handler om mat, vann og helse, men også hjelp til å få reparert hjemmene sine som er ødelagt nå som det stadig blir kaldere.

– Vinteren gjør dette ekstra krevende. I fjor var det mye snø, og nettene er iskalde i dette området hvor vi er nå, som ligger høyere oppe, sier han.

– Alt dette prøver vi å levere så godt vi kan, men vi har kapasitet til mer hvis folk vil hjelpe oss å hjelpe.

Mollekleiv er i løpende kontakt med deres søsterorganisasjon Syria Røde Halvmåne. De er til stede og leverer også vannprosjekter og er operative i de utsatte områdene rundt Raqqah og Deir ez-Zor, som er IS-kontrollerte områder. Organisasjonen forteller om en krevende situasjon. Den Røde Halvmåne har siden krigen startet mistet 50 av sine frivillige.

– Likevel ser vi at de øker sin innsats. De gjør sitt ytterste, men trenger mer støtte for å hjelpe flere. Dette er særlig vanskelig for dem også fordi FN holdes ute fra store områder, og mye av hjelpen fra FN må distribueres via Syria Røde Halvmåne, sier Mollekleiv.

Luftangrep

Situasjonen i Syria har den siste tiden også blitt preget av hyppige luftangrep mot terrorgruppen IS. Både Russland og en USA-ledet militærkoalisjon er involvert i kampen mot IS i Syria, og etter forrige ukes terrorangrep i Paris har også Frankrike trappet opp innsatsen mot de militante islamistene.

– Det fører til at flere er på flukt inne i eget land. Flere blir rammet av kamphandlingene. Samtidig ser vi endringer i frontlinjene, sier Mollekleiv og legger til at det kun er et håp for befolkningen i Syria, og det er å få fred og gjenoppbygge landet slik at de skal kunne klare seg selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt