NRK Meny
Normal

Stor vinskandale rullet opp i Italia

Over 200.000 flasker med falsk luksusvin er beslaglagt i Toscana. Systembolaget går nå gjennom lagrene sine.

Brunello di Montalcino

Den toskanske rødvinen selges for i underkant av 300 kroner i Norge. Men nå viser det seg at dårlig vin er tappet på flere hundre tusen flasker.

Foto: Paolo Lazzeroni / Ap

Torsdag kveld begynte Systembolaget i Sverige å gjennomgå lagrene sine, på jakt etter dårlig vin som er tappet i flasker med Brunello di Montalcino-etikett.

Den eksklusive vinen selges for i underkant av 300 kroner i Norge.

Nå står den i sentrum for det som kan være Italias største jordbruksskandale gjennom landets historie.

Solgte dårlige druer

Halvor Bing Lorentzen

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet sier de ikke har indikasjoner på at vinen har nådd Norge.

Foto: Erik Thallaug
Vinbeslag i Italia

Italiensk politi viser fram noen av de flaskene de har beslaglagt.

Foto: Paolo Lazzeroni / Ap

Politiet har beslaglagt 220.000 vinflasker som viser seg å inneholde noe helt annet enn eksklusive røde dråper fra Toscana.

En vinprodusent skal ha solgt druer av dårlig kvalitet til vingårder ved hjelp av falske statlige kvalitetsgarantier, skriver Aftonbladet.

Mannen er pågrepet og mistenkes også for å ha hacket seg inn i registeret til de regionale myndighetene for å endre tallene på drueavlingene i området.

Nå er vin for rundt én million euro beslaglagt. Ifølge AFP kan svindlerne ha tjent opptil fem millioner euro på denne forretningen.

Dette er ikke første gang Italia rystes av en vinskandale. I 1986 døde 23 mennesker da noen hadde blandet tresprit, eller metanol, i vin for å heve alkoholnivået i den. Vinen var produsert for supermarkeder i Tyskland og Frankrike.

– Vil refundere

Pressesjef Lennart Agén i Systembolaget sier til Sveriges Radio at de har strenge kontroller når det gjøres innkjøp, og mener det er vanskelig for falsk vin å komme gjennom nåløyet hos dem.

Han innrømmer at de ikke kan kontrollere hver eneste flaske, og beroliger kunder med at de har en sjenerøs returordning, hvis noen kunder har kjøpt en flaske dårlig vin.

I Norge er det ikke aktuelt å foreta seg noe i forbindelse med avsløringen, forteller kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen til NRK.

– Vi har ingen indikasjoner på at dette partiet har nådd Norge. Italienske kontrollrutiner er strenge og gjør at man avdekker dårlig vin ved kvalitetskontroller lokalt i landet, sier Lorentzen.

Om vinen likevel skulle nådd Norge, har Vinmonopolet egne rutiner for å fange det opp.

– Vi kjøper inn alle våre produkter gjennom norske grossister. I tillegg vil en dårlig vin bli fanget opp gjennom prøvesmakinger hos oss i Vinmonopolet. Det er derfor ingen grunn til bekymring, sier Lorentzen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt