Taper for ISIL på bakken – vinner på internett

Irakiske soldater har kastet uniformer og våpen og flyktet hals over hode fra ISIL, men i krigen på internett ser den irakiske regjeringen til å være på offensiven.

Irakisk milits

Sjia-muslimsk irakisk milits under trening i den hellige byen Najaf tirsdag.

Foto: Ahmad Mousa / Reuters

ISIL-tilhengere

Bilde som ISIL har publisert på internett av tilhengere som bærer Al Qaida-flagg mens de marsjerer gjennom Mosuls gater.

Foto: Ap

Etter at Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) i forrige uke inntok store områder i Nord- og Nordvest-Irak har den irakiske regjeringen satt i gang flere tiltak for å vinne krigen i cyberspace.

Regjeringen har blokkert internett-tilgangen i regioner som helt eller delvis kontrolleres av ISIL, skriver Foreign Policy.

Søndag ga det irakiske kommunikasjonsdepartementet ordre til ti nettleverandører om å stenge internett-tilgangen fullstendig i fem provinser.

– Steng internett fullstendig i disse provinsene, Neneweh, Anbar, Salah el Din, Kirkuk og Diyalah, var beskjeden ifølge den Beirut-baserte organisasjonen Social Media Exchange.

Målet har vært å forhindre ISIL i å spre propaganda og rekruttere nye soldater blant Iraks undertrykkede sjiamuslimske minoritet.

I tillegg har regjeringen gitt internettleverandører i hele Irak ordre om å sperre all adgang til en del sosiale medier, blant andre Facebook, Youtube, og Twitter.

Nettopp Facebook, Youtube, og Twitter har vært ISILs favorittverktøy når det gjelder å vise frem bilder og videoer av deres seire over Iraks militære og massehenrettelsene av tilfangetatte soldater.

Les også: ISIL legger ut skrytebilder av fangehenrettelser

Les også: Flyktninger i Irak til NRK: – Vi er redde for krig

Redusert med en tredel

Den irakiske regjeringens internett-offensiv ser til dels ut til å ha virket.

Tallene viser at tirsdag hadde internett-trafikken i Irak gått ned med en tredel sammenlignet med før ISILs offensiv.

Det opplyser David Belson, redaktør av nettstedet State of the Internett Report, som publiseres av internettleverandøren Akamai. Selskapet er en verdens største internettleverandører og overvåker nettrafikk over hele verden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISIL-soldat i pansret kjøretøy

Bilde fra en propaganda-video som ISIL har publisert på Youtube av en ISIL-soldat om bord i et pansret kjøretøy som organisasjonen har tatt fra den irakiske hæren.

Foto: AFP

Mangler sentral kontroll

Fordi Irak ikke har sentral kontroll over landets telekommunikasjons-infrastruktur er det begrenset hvor mye internettbruk regjeringen kan kontrollere.

Regjeringen kan ikke gjøre slik myndighetene i nabolandet Syria har gjort, der regjeringen har innført nærmest full stopp i nettbruken for å hindre opprørerne i å kommunisere seg imellom.

Også i Egypt har myndighetene stengt ned internett når det har vært uroligheter, først og fremst for å hindre opprørere å arrangere demonstrasjoner og opptøyer gjennom Facebook eller Twitter.

I motsetning til Syria og Egypt har Irak et mangfold av internettleverandører, både lokale og med base i nabolandene Tyrkia og Iran.

– Det er noen leverandører som regjeringen kan stenge, mens andre, som kurdiske Newroz, har så gode linjer til Tyrkia at de ikke er avhengige av den irakiske infrastrukturen, sier Doug Madory i analysefirmaet Renesys.

Kan slå begge veier

Å kutte av internett-tilgangen til en region fullstendig kan slå begge veier.

Det kan forhindre innbyggerne i å se propaganda fra ISIL eller grusomme bilder av irakiske fanger eller sivile som henrettes.

Samtidig advarer analytikere om at regjeringen ved å stenge internett fullstendig gjør livet vanskeligere for irakere flest.

Befolkningen i områdene som er kontrollert av ISIL er i stor grad sunni-muslimer, og kan fort oppfatte stengningen som sensur fra den sjia-dominerte regjeringens side.

Internett-analytikeren Doug Madory sier at erfaringsmessig begynner regjeringer å miste støtte i befolkningen med en gang de stenger folks adgang til internett.

Kommuniserer med tradisjonelle metoder

Henrettelse i Irak

Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker i ferd med å henrette fanger på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen lørdag.

Foto: Welayat Salahuddin / AFP

For ISIL selv er stengningen av internett ikke kritisk når det gjelder organisasjonens militære slagkraft.

ISIL har lenge unngått å bruke elektronisk kommunikasjon, først og fremst for å unngå avlytting og overvåking. I stedet har de kommunisert med tradisjonelle metoder, som kurerer som fysisk leverer beskjeder.

– Dette er undergrunnsorganisasjoner. De er vant til å holde god operasjonell sikkerhet, sier terrorisme-analytiker Daveed Gartenstein-Ross ved Foundation for Defense of Democracies.

Den største effekten av strupingen av internett ligger dermed i å forhindre ISIL å spre propaganda gjennom nettsider.

Bildene av ISIL-soldater som henrettet forsvarsløse fanger gikk verden rundt sist søndag. Den irakiske regjeringen håper nå å kunne stoppe tilsvarende bilder i dagene som kommer.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt