Hopp til innhold

Vinn eller forsvinn for Helle

Dersom Sosialdemokratenes leder Helle Thorning-Schmidt taper det danske Folketingsvalget 15. september, er hun ferdig som partileder.

Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen

Helle Thorning-Schmidt (t.h.) kan bli Danmarks første statsminister dersom Lars Løkke Rasmussen taper valget.

Foto: Montasje / Scanpix

Kommentar: Magnus Takvam
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Etter ti år med borgerlig regjeringsmakt er maktskifte nå det eneste som teller.

Observatører kaller da også dette valget det viktigste i Danmark på ti år, enkelte sier det viktigste siden 1945.

Et maktskifte 15. september vil bli historisk av flere grunner: Det vil i så fall bety Danmarks første kvinnelige statsminister, og regjeringssamarbeid mellom sosialdemokrater og Socialistisk Folkeparti, SF, for første gang. Med så mye på spill, kommer valgkampen til å bli knallhard og - frykter mange - skitten.

Penger viktigere enn innvandring

Hovedsaken i valget blir økonomi. Danmark er rammet av de økonomiske problemene i Europa, og regjeringen la nylig fram et statsbudsjett med stort underskudd.

Innvandring er ikke ventet å bli noe stort tema. Både fordi det er bred enighet om en stram politikk på dette feltet i Danmark,men også fordi terroraksjonen 22. juli i Norge har sjokkert danskene og påvirket retorikken. Innvandring er ikke lenger blant de sakene velgerne peker på blant de viktigste.

Utmanøvrert av opposisjonen

Løkke Rasmussen har hatt press mot seg for å skrive ut nyvalg. Absolutt siste frist var 12. november, 4 år etter forrige Folketingsvalg i 2007.

Løkkes plan var å presentere en tiltakspakke for å få fart i økonomien, med håp om å påvirke velgerne og snu stemningen. Til nå har opposisjonen hatt overtak på meningsmålingene.

Løkkes plan ble ødelagt av motparten. Opposisjonspartiene fikk nyss om det som var i vente, og la fram en pakke med tiltak som til forveksling var lik regjeringens på mange punkter. Dermed økte presset på Løkke Rasmussen, og han måtte skrive ut valg før planlagt, og uten effekten av de økonomiske forslagene han skulle legge på bordet i forkant.

Løkke Rasmussen hadde heller ikke fått samarbeidspartiet Dansk Folkeparti til å støtte krisepakken på alle punkter, og han starter valgkampen med usikkerhet om han har støtte for sin egen politikk.

De røde er favoritter

Løkke Rasmussen snublet altså i starten,og de fleste peker på opposisjonen som favoritter til å vinne 15. september. Regjeringen vil bruke usikkerheten om venstresidens økonomiske politikk som sitt viktigste kort, og hevde at den vil føre Danmark ut i gjeldskrise.

Så spørs det om velgerne finner det troverdig, etter at de borgerlige partiene har hatt makten, også over den økonomiske politikken, i ti år.

SISTE NYTT

Siste nytt