Hopp til innhold

Ving-reisende etterlyser mer informasjon

Fra Værnes gikk flyet med turister sørover, men Tove Thomsen og de andre Ving-reisende fikk ikke være med. Hanne Nyrem Karlsen, som skulle til Kreta, fikk ikke beskjed før hun var på Gardermoen om at reisen var innstilt.

Tove Thomsen er fortvilet over ferien som går i vasken.

Tove Thomsen er fortvilet over ferien som går i vasken.

De reisende fra Trondheim lufthavn ventet på mer informasjon fra Ving etter konkursen i reiseselskapet Thomas Cook. Flere som sto i innsjekkingskø til Kypros fikk beskjed om at de ikke slapp om bord i flyet til SAS sørover denne mandagen.

Tove Thomsen var bare trist etter at ferieturen ble innstilt.

– Det er en veldig fortvilt situasjon. Rett og slett helt jævlig. Vi hadde gledet oss til sol og avslapping før vi får vinteren hjemme, sier hun til NRK.

Familie på fire fra Steinkjer som ikke får reist med Ving / SAS

John Kevin Sørensen og familien hans sto skuffet igjen på Værnes. Flyet gikk til Kypros, men de som hadde kjøpt reise med Ving slapp ikke om bord.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ved tretiden i natt var det klart at verdens eldste reiseselskap er konkurs. Alle selskapets flyavganger er innstilt, og rundt 600.000 reisende, som i øyeblikket er på ferie i regi av Thomas Cook verden over, er strandet. I Norge er Ving heleid av Thomas Cook, men kan overleve Cook-konkursen.

– Vi har fått beskjed om at det går et SAS-fly fra Værnes til Kypros, men vi som reiser med Ving kommer oss ikke i veg, sier Randi Prytz.

SAS opplyser til NTB at de frakter passasjerer hjem, men ikke ut.

– Flyet går med TUI-passasjerer om bord, og på returen blir både Ving- og TUI-passasjerer med hjem, melder SAS.

Prytz skulle til feriestedet Fig Tree Bay sammen med venner, men må foreløpig vente med å ta fram solkremen.

– Nå må vi vel bare dra hjem, men jeg håper vi får litt mer informasjon etter hvert, for det har ikke vært bra, sier hun.

Forbereder flybeslag

Flyutleieselskaper forbereder seg nå på å ta beslag i flyene som flys av Thomas Cook etter kollapsen i morselskapet Thomas Cook Plc, ifølge kilder som Reuters har vært i kontakt med.

Allerede i går kveld og i natt var representanter fra flere leasingselskaper på plass på flere av basene og flyplassene Thomas Cook har flydd til.

Totalt leier selskapet fly fra 38 utleieselskaper og har i dag en flåte på 116 fly fordelt på Storbritannia, Spania, Tyskland og Skandinavia. Det tyske selskapet Condor flyr fortsatt fordi Thomas Cook bare er deleier i selskapet. De andre tre selskapene er 100% eid av morselskapet i Storbritannia og det er fly som leies av disse som nå står på bakken.

Condor og Thomas Cook flyr Airbus A320, Airbus A321, Airbus A330, Boeing 757 og Boeing 767-fly.

Ferien avlyst for andre gang

John Kevin Sørensen har planlagt tur sammen med familien på fire. De to guttene gledet seg veldig, forteller barnefaren. Han forteller at dette er andre gang på kort tid at ferien deres gikk fløyten.

– Han ene ble litt lei seg for vi måtte avbestille en tur i vår som vi egentlig skulle på, og nå blir det ikke noe av denne turen heller.

Mange ble skuffet på Værnes i dag. For familien Sørensen ble det ingen sydentur, men derimot retur til Steinkjer.

Mange ble skuffet på Værnes i dag. For familien Sørensen ble det ingen sydentur, men derimot retur til Steinkjer.

Syden-turister som skulle reist med Ving sukker oppgitt over mangelen på informasjon når NRK snakker med dem mandag morgen.

– Jeg hadde lest at Thomas Cook var konkurs, men all informasjon fra Ving gikk jo på at reisen kom til å gå som normalt, sier Hanne Nyrem Karlsen.

Var på vei til Hellas

Rundt 9.000 norske turister er på ferie med Ving, men Karlsen ble altså ikke en av dem selv om det ganske lenge så ut til at hun skulle komme seg til Hellas.

Hun forteller at hun fikk sjekket inn og fikk bagasjelapp da hun kom til flyplassen.

Hanne Nyrem Karlsen

– Det kunne vel umulig være så vanskelig å sende oss en mail eller en tekstmelding, sier Hanne Nyrem Karlsen

Foto: Privat

– Først ved innsjekkingsområdet sto det et skilt om at man ventet på mer informasjon.

Etterpå kom det en mann som sa at han ikke visste noe, men som kunne fortelle at det nok ikke ble noen avreise på grunn av konkursen.

– Så til slutt dro jeg like godt hjem. Hverken i Ving-appen eller på Facebook eller noe annet sted var det noe mer informasjon. Jeg syns jo de kunne informert oss om reisegarantifondet og slike ting. Vi var det eneste flyet Ving skulle ha ut i dag, det kunne umulig være så vanskelig å sende oss en mail eller en tekstmelding, sier hun.

Nå leter Karlsen etter et annet reisemål i varmen. Hun skulle dratt til Hellas i dag, men håper hun nå får tilbringe feriedagene et annet sted enn i Oslo.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier til NRK at de nå sitter i krisemøte.

– Vi må prioritere å få ut informasjon til kundene våre, sier hun.

Spent på om hun kommer seg hjem fra Mallorca

På Mallorca sitter Nina Mangerud sammen med mann og barn og lurer på om de kommer seg hjem i morgen, som planlagt.

Nina Mangerud

Nina Mangerud er spent på om hun og familien kommer seg hjem til Norge i morgen.

Foto: Privat

– Vi har fått en SMS fra Ving om at bussen kommer og henter oss i morgen tidlig. Så jeg håper de klarer å få til en løsning. Men vi har ikke fått vite noe mer. Resten av informasjonen finner vi i media, sier hun på telefon til NRK.

Hun regner med å få noe mer klarhet i hva som skjer utover dagen.

– Planen var å bruke denne siste dagen på å bade og kose oss. Nå blir det vel til at hun minste her får bade, så får jeg følge med og ta noen telefoner og finne ut av hva som skjer. Om vi får noen hjelp. På onsdag skal vi jo egentlig tilbake på jobb og barnehage, sier Mangerud.

Mari Bjarkøy

Mari Bjarkøy er «konkurs-fast» på Kypros.

Foto: Privat

Ikke alle blir bekymret over at ferieoppholdet kan få en overraskende forlengelse. Mari Bjarkøy er strandet på Kypros og tar det hele med knusende ro.

– Jeg regner med at en hjemreise ordner seg, melder hun til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.