Vimpelcomsjef sparket i Russland - kraftig aksjefall for selskapet i ettermiddag

Sjefen for den russiske avdelingen i teleselskapet Vimpelcom har trukket seg med umiddelbar virkning og er erstattet av nordmannen Kjell-Morten Johnsen. Vimpelcomaksjen har i dag fallt med 6,9 prosent på NASDAQ-børden

VIMPELCOM

Vimpelcom er gjennom selskapet Beeline en av de største mobiloperatørene i Russland

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Det var i går kveld Teleselskapet Vimpelcom på sine nettsider opplyste at direktøren for virksomheten i Russland, Mikhail Slobodin, har fratrått sin stilling etter eget ønske.

Han blir erstattet av nordmannen Kjell-Morten Johnsen. Ifølge selskapet skjer dette som følge av at Slobodin etterforskes i en større korrupsjonssak som nå rulles opp i Russland.

Kjell-Morten Johnsen

Kjell-Morten Johnsen ledet Telenor Europa fram til august i år

Foto: Jens Astrup / NTB scanpix

Kjell-Morten Johnsen har tidligere sittet i styret for Vimpelcom og var fram til august i år leder for Telenor Europa.

Han gikk da over i en stilling som leder for «Vimpelcom major markets», som innebar et overordnet ansvar for virksomheten i Russland og Italia. Nå får han også den daglige ledelsen for Vimpelcoms viktigste markedet, det russiske.

Utgangspunktet for denne saken er påstander om at den tidligere guvernøren i Komi nord i Russland, Vjatsjeslav Gaiser, og hans medarbeidere har mottatt store pengesummer under bordet.

Gaiser ble arrestert 19. september 2015 i en av de mest omfattende korrupsjonssakene mot offentlig ansatte i Russland noen gang.

Telenor eier en tredjedel av Vimpelcom

Norske Telenor har 33,6 prosent av aksjene i Vimpelcom og kontrollerer nærmere 43 prosent av stemmene i de styrende organene av selskapet. Vimpelcom er gjennom varemerket Beeline en av tre store mobiloperatører i Russland. De har også aktiviteter i en en rekke andre land, blant annet Ukraina, Kasakhstan og Usbekistan.

I følge den russiske avisen Vedomosti befinner Mikhail Slobodin seg i Frankrike for øyeblikket, men han skal være villig til å komme tilbake til Russland for å avgi forklaring. Etterforskningen av ham skal i følge TV-kanalen Dozjd ikke ha direkte sammenheng med hans jobb i Vimpelcom med med et annet selskap han har jobbet for og som har hatt aktviteter i Komi

Likevel valgte altså Vimpelcom å erstatte ham med nordmannen Kjell Johnsen, som har lang erfaring fra det russiske markedet.

Vimpelcomaksjen har i dag falt kraftig som en følge av opplysningene om at Mikhail Slobodin er sparket og under etterforskning for korrupsjon. Ifølge "Dozjd" er kursen nå 4,05 dollar per aksje eller 6,9 prosent lavere enn da NASDAQ-børsen åpnet i dag tidlig.

Kobles med annen korrupsjonsak

Saken vekker voldsom oppsikt i Russland fordi den kobles til en annen korrupsjonssak som innvolverer av en av Russlands rikeste menn: Viktor Vekselbergs nærmeste samarbeidspartnere.

Den mektige russiske etterforskningskomiteen kunngjorde i går at de har arrestert to personer som er mistenkt for å ha betalt store summer under bordet i forbindelse med utbygging og modernisering av energiforsyningen i republikken Komi.

De fleste i Russland er enige om at det er viktig å bekjempe den omfattende korrupsjonen, men opposisjonspolitikeren Grigorij Javlinskij sier i en kommentar til radiostasjonen Moskva Ekko nå i dag tidlig at kampen mot korrupsjonen er politisk styrt, og at den kan ramme alle som driver forretninger, ikke minst i vanskelige økonomiske tider som nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt