Hopp til innhold

Ville skape Stor-Serbia

«Hater» kroater, støtter Donald Trump og så på Saddam Hussein som venn: dette er Vojislav Seselj.

Vojislav Seselj

Vojislav Seselj på vei til en demonstrasjon i forrige uke, mot Nato-bombingen av Serbia og dommen mot Radovan Karadzic.

Foto: Andrej Cukic / Ap

På 80-tallet var Vojislav Seselj foreleser i politikk ved Universitetet i Sarajevo, hans hjemby i Bosnia-Hercegovina. Noen år senere var han kjent som en ledende skikkelse på serbisk side under de blodige Balkan-krigene; en ultranasjonalist som ville skape Stor-Serbia.

I dag ble Seselj frikjent for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, i Haag.

Seselj var ikke til stede for å høre dommen. I 2014 ble han midlertidig løslatt fra varetekt, for å få kreftbehandling i Beograd. Han nektet å komme tilbake. Nå må han ikke det.

Paramilitære

Seselj flyttet til Beograd mot slutten av 80-tallet. Der startet han i 1991 det Serbiske radikale parti. Han kom inn i nasjonalforsamlingen, og ble senere visestatsminister under Slobodan Milosevic.

Da krigene på Balkan raste som verst, var Seselj knyttet til en frivillig paramilitær gruppe som har blitt beskyldt for drap og tortur av sivile.

Han ble kjent for sin ultranasjonalistiske retorikk. Han snakket åpent om å fjerne mennesker som ikke var serbere fra områder han så på som Stor-Serbia; dagens Serbia, Kosovo, Bosnia, Makedonia, Montenegro og deler av Kroatia.

– Jeg hater kroatene så mye at jeg vil ta ut øynene deres med en rusten skje, sa han i 1991.

Han har også sagt at alle Nato-soldater er fiender av det serbiske folk som må ødelegges.

Tilbake i Serbia

Vojislav Seselj, serbisk ultranasjonalist

Seselj taler til støttespillere før han overgir seg i 2003. I dag er han er fri mann.

Foto: SASA STANKOVIC / AFP

Seselj overga seg frivillig til krigsforbryterdomstolen i 2003. Han har skapt overskrifter siden.

Han satt en stopper for første sak mot ham i 2006 ved å sultestreike. En ny sak ble åpnet i 2007. Her uttrykte han misnøye over at dødsdom ikke var et alternativ, slik at han kunne sette siste stempel på sin ideologi «med verdighet» som «min venn Saddam Hussein».

Til manges overraskelse ble Seselj i 2014 løslatt fra varetekt. Det tok ikke lang tid før han var tilbake i politikken.

– De som kjempet i frontlinjene i kampen for serbere og Stor-Serbia, fortrekker i dag USA og vesten, sa han til de mange tusen som møtte opp i Beograd for å vise sin støtte etter løslatelsen, i et angrep på landets ledelse.

Siden har han satt fyr på kroatias og Natos flagg, og sagt at han vil dra til Kroatia «bevæpnet, på en tanks». Han tok del i forrige ukes demonstrasjon i Beograd mot Nato-bombingen av Serbia, og folkemord-dommen mot Radovan Karadzic.

Han har også kastet seg inn i den amerikanske valgkampen, og gitt sin støtte til Donald Trump. I april er det valg i Serbia. Partiet hans stiller. Som en fri mann, kan Vojislav Seselj gjøre det samme.

SISTE NYTT

Siste nytt