NRK Meny
Normal

Forsøkte å presse Elie Wiesel til å bli president

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsøkte å presse den 86 år gamle fredsprisvinneren og holocaustoverlevende Elie Wiesel til å bli landets nye president.

 Elie Wiesel

86 år gamle Elie Wiesel var sterkt ønsket som Israels nye president.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Du skal bli Israels neste president. Det har jeg avtalt med alle, skal Benjamin Netanyahu har befalt Wiesel.

– Jeg skal tenke på saken, svarte en høflig men forbløffet 86-åring, ifølge Ynet.

Fem kandidater

Tirsdag 10. juni skal den Israelske nasjonalforsamlingen Knesset velge ny president, og på pressekonferansen til avtroppende president Shimon Peres på Slottet i mai, var israelsk presse mest opptatt av hvem Peres mente kunne fylle hans sko.

Og det kan bli store sko å fylle.

Av de nå fem kandidatene som er aktuelle finner vi Dalia Itzik, som mener at etter 65 år og 9 mannlige presidenter er tiden inne for et kvinnelig statsoverhode.

Vi finner også en Nobel prisvinner.

Professor i fysikk Dan Shechtman, vil gjerne representere Israel ute i verden. Han er nok også en mann som vil bli godt tatt imot i verden i en tid da Israel sårt trenger venner.

Shechtman har ikke skitnet til hendene sine med politikk. Han hater ikke og generer ikke hat, ifølge flere israelske kommentatorer.

Erna Solberg og Shimon Peres i statsministerboligen

Erna Solberg tok imot Shimon Peres i statsministerboligene tidligere i år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Favoritten

Den som foreløpig leder an i kappløpet om å bli president, er tidligere leder for nasjonalforsamlingen Knesset, Reuven Rivlin, som regnes blant haukene i statsminister Benjamin Netanyahus Likud-parti.

Rivlin stilte også som kandidat i presidentvalget i 2007, men tapte da for Peres.

Denne gangen får han imidlertid støtte fra Netanyahu, som noe motvillig har stilt seg bak sin gamle erkefiende innen partiet. Men det er bare fordi han misliker de andre kandidatene enda mer, ifølge Jerusalem Post.

Men Rivlin er langt fra garantert noen seier.

For det første er avstemmingen hemmelig, og for det andre er flere av kandidatene partiuavhengige. Det betyr at de 120 folkevalgte i Knesset kan stemme på tvers av de tradisjonelle partilinjene.

I tillegg har de ultraortodokse partiene signalisert at de ikke vil støtte Rivlin i den hensikt å ramme Netanyahu fordi han ikke tok dem med i regjering, skriver Jerusalem Post.

Rivlin er blant annet for et Stor-Israel, og imot en tostatsløsning. Han mener de amerikanske reformjøder ligner mer på kristen protestanter enn jøder. Noe som har falt de amerikanske jødene tungt for brystet, og gjort noen av Israels viktigste støttespillere rasende.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres, og Reuven Rivlin

Reuven Rivlin i midten mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) og avtroppende president Shimon Peres

Foto: Menahem Kahana / Ap

Drama

Presidentvalget er blitt et uventet drama i Israel, og Netanyahu er blitt beskyldt for å ha forsøkt å manipulere valget ved å prøve å få det utsatt.

Ifølge Jerusalem Post framstår Netanyahu som temmelig mislykket fordi han nå må støtte Rivlin likevel. Han blir sammenlignet med en forbruker som betaler full pris for ting på salg og deretter forlater butikken uten varene.

Netanyahu har lenge ønsket å avskaffe presidentembetet, men når han ikke klarte det mener mange at han lenge jobbet for sin egen kandidat.

Elie Wiesel som overlevde Auschwitz, og som har brukt hele livet siden på å minne verden om holocaust. Noe som ville passet Netanyahu som hånd i hanske, siden mye av hans utenrikspolitikk har handlet om å tegne et skremselsbilde om at et nytt holocaust er rett rundt hjørnet og at likhetene med 1939 er slående. Den eneste forskjellen er at Hitler er byttet ut med Irans president.

Derfor presset Netanyahu den 86 år gamle holocaustoverlevende Wiesel.

– Han ringte meg 3 ganger, forteller Nobel fredsprisvinneren til den kjente israelske journalisten Nahum Barnea.

– Ja, du aner ikke hvordan de presset meg, en ringte og sa:

– Din far i himmelen ønsker å se deg valgt som president for staten Israel. Ønsker du ikke å gjøre ham glad?

– La meg være i fred, jeg er forfatter, jeg er ikke skapt for å være president. Hvorfor i himlenes navn skulle jeg bli president?, svarte Wiesel til slutt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt