NRK Meny
Normal

Elleville jubelscener på Tahrirplassen etter kuppet

Etter at det ble kjent at det egyptiske militæret hadde avsatt Mohamed Morsi som president i Egypt, brøt det ut full jubel blant hundretusenvis av Morsi-motstandere på Tahrir-plassen i Kairo.

Jan Espen Kruse rapporterer direkte fra Tahrir-plassen.

FULL JUBEL: NRK-journalist Jan Espen Kruse rapporterer fra feiringen på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad i Kveldsnytt.

Jan Espen Kruse, Egypt
Foto: NRK

Nyheten om avsettelsen, at grunnloven settes til side og at militæret, opposisjonspolitikere og religiøse ledere la frem et veikart for landets fremtid uten den islamistiske presidenten, fikk plassen til å eksplodere.

Folk danset og jublet, og det har de tydeligvis tenkt å fortsette med langt utover natten.

Jubel på Tahrir-plassen i Kairo etter kunngjøringen om at Mohammed Morsi som Egypts president

JUBELSCENER: Feiringen på Tahrir-plassen i Kairo var en eneste stor fest for mange Morsi-motstandere.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp
Mohamed Morsi

AVVISER: Mohamed Morsi avviser avsettelsen som ikke-legitim og oppfordrer egyptere til å kjempe mot kuppet på fredelig vis.

Foto: AFP

Et militært helikopter har passert lavt over plassen, og kastet ut egyptiske flagg til menneskemengden. Dermed tok jubelen seg opp et hakk.

Lageret av fyrverkeri ser nærmest ut til å være ubegrenset – det fyres opp raketter på alle kanter.

Morsi avviser kuppet

Morsi ble 30. juni i fjor Egypts første demokratisk valgte president. Tolv måneder senere begynte millioner av egyptere å ta til gatene for å demonstrere mot regimet hans.

Selv avviser Morsi avsettelsen som ikke-legitim og oppfordrer egyptere til å kjempe mot kuppet på fredelig vis, slik han selv vil gjøre.

– Dr. Mohamed Morsi, Egypts president, understreker at tiltakene som ble erklært av sjefen for de militære styrkene utgjør et statskupp, heter det i en uttalelse fra presidenten.

Kuppet avvises blankt av alle som kjempet for et fritt og demokratisk Egypt, fastslår han. Morsi ber likevel egypterne om å oppføre seg fredelig og å unngå blodsutgytelser.

TV-stasjonen Al Jazeeras politiske analytiker Marwan Bishara støtter Morsis oppfatning av avsettingen av Morsi var et kupp, siden det ikke ble gjort med lovlige midler.

– Uavhengig av hva en synes om ham: En president som ble valgt demokratisk har blitt avsatt av de militære styrkene, og dette kalles et statskupp, slår Bishara fast.

(Saken fortsetter under videoen)

Det er stor feiring på Tahrir-plassen i Kairo etter at Egypts president Mohammed Morsi ble avsatt av hærsjefen.

FEIRING: Det var stor feiring på Tahrir-plassen onsdag kveld, etter kuppet der Mohamed Morsi ble avsatt som president.

Brorskapet ydmyket

Mannen som tar over for Morsi inntil videre, blir Adly al-Mansour, leder for Egypts grunnlovsdomstol, tar over som statsleder i en overgangsperiode. Han skal lede en «sterk, teknokratisk regjering». Det kunngjorde Egypts hærsjef, general Abdel Fattah al-Sisi onsdag kveld.

Hærsjefen varsler også at det blir nyvalg til presidentembetet og nasjonalforsamlingen, at en komité skal gjennomgå grunnloven, og at det dannes en nasjonal forsoningskomité hvor ungdomsbevegelser skal delta.

Det er nå uvisst hvilken rolle, etter å ha blitt ydmyket i kuppet, er det nå uvisst hvilken rolle Det muslimske brorskapet har

En samlingsregjering for Egypt der brorskapet etter hvert inngår, kan henge i en tynn tråd.

Feiring på Tahrir-plassen etter at Morsi var avsatt

ENDELØS FEST: Folk danset og jublet, og det har de tydeligvis tenkt å fortsette med langt utover natten.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt