NRK Meny
Normal

Ville bytte navnet på Al Qaida

Mens Osama bin Laden var i live og så hvordan terrororganisasjonen hans var i ferd med å smuldre opp, tenkte han at han måtte gjøre noe for å bedre imaget til Al Qaida.

Den drepte Al Qaida-lederen Osama bin Laden

NAVNEBYTTE: Osama bin Laden ville bytte navn på Al Qaida, slik at flere muslimer skulle ble overbevist om at alle muslimer er i krig mot USA.

Foto: Reuters

Det er én av tankene som bin Laden skrev ned før han 2. mai i år ble drept av amerikanske elitesoldater.

Ny start med et nytt navn

Terrorgruppen drepte for mange muslimer, Vesten hadde kontroll på PR-kampen og de fleste av bin Ladens gamle venner var døde. Og han kjente knapt erstatterne hans.

Med disse utfordringene foran seg tenkte bin Laden - som hatet USA og kapitalisme - på Al Qaida som et selskap. Akkurat som Blackwater, Valujet og Philip Morris trengte Al Qaida en ny start med et nytt navn.

Problemet med navnet Al Qaida, skriver bin Laden i et brev som ble funnet i gjemmestedet hans i Abbottabad i Pakistan, var at det manglet et religiøst element. Navnet burde inneholde noe som kunne overbevise alle muslimer i verden om at de var i en hellig krig mot USA. Dette melder nyhetsbyrået AP.

Blant alternativene som bin Laden vurderte var Taifat al-Tawhed Wal-Jihad (Monoteisme- og jihad-gruppen) og Jama'at I'Adat al-Khilafat al-Rashida (Gjenopprettelsen av kalifatet-gruppen).

Slik bin Laden så det var det største problemet at Al Qaidas fulle navn - som er Al Qaida Al Jihad (Den hellige krigs base) - var forkortet. Siden ordet jihad var fjernet, kunne Vesten bedragersk hevde at de ikke var i krig mot islam.

Dokumenter funnet i bin Ladens gjemmested

Ifølge AP er brevet med disse tankene udatert. Det ble funnet blant bin Ladens siste dokumenter da de amerikanske elitesoldatene stormet gjemmestedet hans og drepte ham. Det er en anonym tjenestemann som AP har snakket med, som har opplyst om brevets innhold.

Ved Det hvite hus skal brevene ha blitt tolket som en seier for president Barack Obamas arbeid med å fjerne religiøst betente ord fra regjeringens retorikk omkring terror. Ord som jihad, som også har en religiøs og fredelig mening, er borte. Nå brukes uttrykket islamsk radikal i stedet for terrorist og massemorder.

Selv om tidligere medlemmer av ekspresident George W. Bush sin regjering har støttet arbeidet med å fjerne de ladede ordene, har det blitt latterliggjort fra kritikere som mener Obama er for politisk korrekt.

– Informasjonen som vi hentet fra bin Ladens gjemmested, viser et Al Qaida under enormt press, sa Obama onsdag i sin tale om tilbaketrekkingen av amerikanske soldater fra Afghanistan.

Obama snakket også om bin Ladens bekymring for at Al Qaida ikke hadde klart å erstatte de erfarne terroristene, og at terrorgruppen ikke hadde hell med seg når det gjaldt å fremstille USA som et land som er i krig mot islam.

Vet ikke hvem som skulle få brevet

Bin Laden skrev om Al Qaidas navnebytte i brevs form, men en eventuell mottaker er ikke identidfisert. Den amerikanske etterretningen har konkludert med at bin laden bare kommuniserte med sine nærmeste i terrorgruppe, deriblant Al Qaidas nye leder Ayman al-Zawahri. Men på grunn av måten brevene fra bin Laden ble sendt, med kurérer, er det ikke kjent om han rakk å sende et brev med sine tanker om å bytte navn.

I et brev som han har sendt til Zawahri i løpet av det siste året, skriver bin Laden at oppfatningen av Al Qaida var dårlig fordi så mange muslimer ble drept, særlig i Irak. I andre dokumenter fra gjemmestedet i Abbottabad skriver han om frustrasjonen ved at hans venner, som han kjempet sammen med i Afghanistan, var drept eller tatt til fange.

Ved hjelp av kurérsystemet kunne bin Laden til en viss grad styre Al Qaidas operasjoner. Men de han styrte over ble stadig yngre og uerfarne. Lederne som tok de unge mennene inn i Al Qaida, ble stadig oftere drept og fengslet. Og bin laden, som ikke kunne forlate gjemmestedet sitt, og som ikke hadde telefon eller Internett, var irritert over at han kjente så få medlemmer i terrorgruppen.

Amerikansk etterretning har gått gjennom alle dokumentene som ble tatt fra bin Ladens gjemmested, ifølge AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt