Hopp til innhold

Beinhard maktkamp blant Kinas maktelite

Det kjempes en beinhard maktkamp i Kinas kommunistparti. Partisjefens motstandere renses ut i det han fordekker som en anti-korrupsjonskampanje.

Xi Jinping

Kinas president og partisjef Xi Jinping fjerner sine interne motstandere under dekke av kamp mot korrupsjon.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Anders Magnus i Beijing
Foto: NRK

Ikke siden Mao døde og de ansvarlige for Kulturrevolusjonen ble stilt for retten har man sett en større utrensking i Kinas kommunistparti enn den som pågår nå.

Bo Xilai, mannen som hadde sett for seg å nå helt til topps og bli Kinas nye Mao, er stilt for retten og blir trolig snart dømt.

Nå har partileder Xi Jinping og hans støttespillere gått løs på enda mektigere folk i partihierarkiet, ifølge avisen South China Morning Post, som utgis i Hong Kong.

Avisen skriver i dag at den tidligere sjefen for landets politistyrker, Zhou Yongkang, nå er under etterforskning for korrupsjon.

En av de aller mektigste

Zhou Yongkang er ikke en særlig kjent person verken i Kina eller verden for øvrig, men det hindrer ikke at han inntil nylig var en av de aller mektigste i verden mest folkerike stat.

Fra 2002 til 2012 var Zhou ansvarlig for politiapparatet i Kina – både det vanlige og det hemmelige politiet – og også rettsvesenet. I 2007 ble han også medlem av kommunistpartiets topporgan – Politbyråets faste komité – til han gikk av for aldersgrensen under partikongressen i fjor.

Zhou var enda høyere oppe i partihierarkiet enn den avsatte og tiltalte Bo Xilai, og det var han som var Bo’s sterkeste støttespiller i partiledelsen.

Brukte Bo Xilai

Folk på innsiden sier at Zhous plan var å få Bo Xilai innsatt som leder for politiapparatet etter seg selv, slik at Bo deretter kunne bruke det hemmelige politiet for alt det var verdt i maktkampen med de andre topplederne.

Etter at Bo Xilais politisjef flyktet til et amerikansk konsulat og avslørte at Bo Xilais kone hadde tatt livet av en britisk forretningsmann ble alle disse planene forpurret. Bo selv ble avsatt og sto i forrige uke for retten, tiltalt for korrupsjon.

(Saken fortsetter under bildet.)

Zhou Yongkang

Den mektige Zhou Yongkang er den aller mektigste i det kinesiske lederskapet som til nå er under etterforskning for korrupsjon.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Fordekt som anti-korrupsjonskamp

Selv om det egentlig er en voldsom maktkamp mellom ulike fløyer og personer i toppen av kommunistpartiet som foregår, forsøker partiet å kamuflere det som en kamp mot korrupsjon.

Zhou Yongkang blir nå også etterforsket for korrupsjon, ikke for hans «egentlige» forbrytelse, som var å støtte Bo Xilai og dermed true dagens partisjef, Kinas president Xi Jinping.

Ifølge South China Morning Post dykkes det nå ned i Zhous fortid som leder i Kinas statlige oljeselskap på 1990-tallet. Da tjente han og hans familie angivelig store penger på lyssky handler om oljefelt, og Zhous sønn gjennomførte en rekke svært profitable, men høyst uregelmessige eiendomstransaksjoner.

Også en rekke av Zhous tidligere medarbeidere og nære politiske venner er nå under etterforskning, mistenkt for korrupsjon.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bo Xilai

Bo Xilai sitter bak lås og slå for korrupsjon, og kona hans skal ha drept en amerikansk forretningsmann - en av de største skandalene i det moderne Kina.

Foto: JASON LEE / Reuters

Vil rydde på topp og bunn

I Kina er det allment antatt at de aller fleste kommunistledere, både på lavt, middels og høyt nivå, er korrupte.

Dermed er anklager om korrupsjon en svært enkel måte å komme politiske motstandere til livs, særlig etter at partisjef Xi Jinping annonserte sin kampanje om å slå til mot korrupte «tigre og fluer» i partiet – dvs ledere både på toppen og på bunnen av maktpyramiden.

Det mange lurer på er likevel hvor langt Xi Jinping vil gå i denne kampanjen. Om den for eksempel også etter hvert vil omfatte andre avgåtte medlemmer av Politbyråets faste komité, som tidligere statsminister Wen Jiabao.

Den amerikanske avisen The New York Times avslørte ifjor at Wen og hans familie hadde karet til seg en skjult formue på 15 milliarder kroner.

Wen er sikkert ikke den eneste som har vært aktiv på denne fronten, og det er ikke en gang sikkert at han er den rikeste.

Dermed kan etterforskningen av Zhou og eventuelt andre partitopper vise seg å åpne et veritabelt ormebol helt i toppen av kommunistpartiet.