Hopp til innhold

Sørkoreanerne vil utvikle egne atomvåpen

Mens Sør-Korea og USA starter sin store felles militærøvelse blir det kjent at et flertall av sørkoreanerne nå ønsker seg atomvåpen. Det fører til sterke reaksjoner fra Nord-Korea.

USS Lassen tas i mot av sørkoreanske militære i havna i Donghae

I dag starter den store amerikansk/sørkoreanske militærøvelsen og spenningen på koreahalvøya bare fortsetter å stige.

Foto: Ap

Militærøvelsen som omfatter flere tusen soldater har nemlig ført til en ny topp i krigsretorikken mellom de to landene på Korea-halvøya.

Har brutt telefonlinjene

Nå har Nord-Korea annonsert at våpenhvileavtalen mellom de to koreanske landene fra 1953 opphører i dag. Samtidig har de annullert en ikkeangrepsavtale fra 1991 og kuttet en direkte telefonlinje til regjeringen i sør.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement bekrefter at Nord-Korea trolig har brutt den direkte telefonlinjen til bruk i krisesituasjoner. Vanligvis snakker de to partene sammen på linjen to ganger daglig for å sikre at den er i orden.

– Men Nord svarte ikke på vår oppringing i dag morges, sier en talskvinne for det sørkoreanske departementet.

De har derimot svart med å klargjøre sin hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter for total krig, ifølge den statlige avisa Rodong Sinmun.

Atom-tabu

De siste ukene har Nord-Korea klart å gjennomføre sin tredje atomprøvesprengning og sendt av gårde en rakett.

Dette blir lagt merke til i sør og i to ferske meningsmålinger kommer det frem at rundt to tredeler av befolkningen i Sør-Korea nå ønsker å utvikle sine egne atomvåpen, skriver New York Times.

Lenge har dette vært et offentlig tabu i Sør-Korea, men nå har en liten gruppe brutt tausheten og snakker åpent om å utvikle sitt eget atomprogram.

En slik utvikling vil heve konflikten flere hakk i det som allerede er en av verdens mest militariserte områder.

Sørkoreanske misnøye

Fra flere hold i Sør-Korea blir det, ifølge New York Times, pekt på at det ulmende ønske om atomvåpen bunner i en misnøye over USAs politikk overfor Nord-Korea ikke har ført frem.

North Korea Kim Jong Un

Nord-Koreas leder Kim Jong Un speider med kikkert over til fienden, Sør-Korea fra en militærpost 7. mars i år.

Foto: Korea News Service / Ap

USA som fortsatt har over 28.000 soldater plassert i sør har lenge vært landets viktigste alliert i trusselkampen mot det kommunistiske nord.

Inntil nylig var slike atomtanker fra kjente meningsbærere i Sør-Korea helt utenkelig. Faktisk har ikke dette blitt vurdert eller snakket om siden faren til den nyvalgte presidenten Park Geun-hye, den tidligere militærdiktatoren Park Chung-hee, styrte landet tidlig på 70-tallet.

– Amerikanerne føler ikke trusselen fra de nordkoreanske atomvåpnene som en direkte trussel, sier Chung Mong-joon, tidligere leder av det sørkoreanske regjeringspartiet og fremtredende forkjemper for et sørkoreansk atomprogram.

– Enten må amerikanerne tillate oss å utvikle våre egne atomvåpen eller så må de la oss få brukes deres. Slik at det blir en atomvåpenlikevekt på den koreanske halvøya, sier Chung med klar henvisning til fjerningen av amerikanske atomstridshoder fra området i 1991.

Sett på som en bløff

De nye truslene fra Nord-Korea blir likevel avvist som bløff av mange, samtidig advarer eksperter om at et sammenstøt kan oppstå ved et uhell.

Statsviteren Yoo Ho-yeol mener det er betydelig risiko for et sammenstøt, særlig ved den omstridte sjøgrensen mellom Nord- og Sør-Korea.

– Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning og den vellykkede rakettoppskytingen i desember har gjort dem dristigere. Landets myndigheter fortsetter å øke presset, sier Yoo, som er professor ved et universitet i den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

At Nord-Korea har sagt opp våpenhvileavtalen, bidrar til å gjøre situasjonen farligere.

– Når det ikke finnes en slik avtale lenger, er det fritt fram for å slå tilbake, noe enhver krigsmakt er forpliktet til å gjøre, sa den svenske analytikeren og tidligere diplomaten Ingolf Kiesow til NTB før helgen.

Han frykter at selv mindre tabber gjort av enkeltsoldater kan utløse en militær opptrapping.

Nye sanksjoner

De siste dagenes atomtrusler fra Nord-Korea ble utløst da FN vedtok nye sanksjoner mot landet i forrige uke.

Sanksjonene var i sin tur en reaksjon på den nordkoreanske atomprøvesprengningen i februar. Myndighetene i landet har varslet nye tester og håper å bli anerkjent som en fullt utviklet atommakt.

Det er likevel uklart om nordkoreanerne har klart å utvikle atomstridshoder som kan plasseres på raketter. Og landets raketter har enn så lenge begrenset rekkevidde.

SISTE NYTT

Siste nytt