NRK Meny
Urix forklarer

Vil Trump respektere demokratiske spilleregler?

Etter de første to debattene handlet diskusjonene om kvinner og sex. Nå vil det handle om Donald Trumps respekt for USAs demokratiske spilleregler.

Donald Trump

Det vakte stor oppsikt da Donald Trump ikke ville love å respektere valgresultatet.

Foto: POOL / Reuters

Det er ingen tvil om hva som ble den tredje og siste debattens store øyeblikk. Det var da Donald Trump svarte på programlederens spørsmål om han vil følge den amerikanske tradisjonen og akseptere valgresultatet.

– Jeg vil fortelle deg når tiden er inne. Jeg vil holde deg i spenning, svarte Trump.

Ingen beviser for valgfusk

Tidligere har Trumps visepresidentkandidat, Mike Pence, sagt at de selvsagt vil respektere valgresultatet.

I natt forberedte Trump sine velgere på at han er uenig og er klar for å bestride utfallet dersom han taper. Men heller ikke nå la den republikanske presidentkandidaten fram konkrete belegg for at det foregår eller har foregått valgfusk i et omfang som kan påvirke valget.

Trump framstår som ganske alene om sine konspirasjonsteorier blant ledende politikere i det republikanske partiet, både sentralt og i delstatene.

Clinton ironiserer

Hillary Clinton kalte uttalelsen om respekt for valgresultatet for "skremmende" og benyttet episoden til å ironisere over sin konkurrent.

– Han mente også at flere av primærvalgene i de statene han tapte var fikset. Han twitret til og med om at Emmy var fikset da han ikke fikk pris for The Apprentice, sa Clinton.

– Jeg burde fått den, repliserte Trump i fullt alvor.

Debatt i Las Vegas

Ifølge en meningsmåling fra CNN var det Hillary Clinton som vant debatten mot Donald Trump.

Foto: Ethan Miller / Afp

Kvinnene ønsket berømmelse

De siste dagene har vært preget av historiene fra ni kvinner som har stått fram og sagt at Trump har kysset og befølt dem. Debattleder Chris Wallace ville vite hvorfor han mener at så mange kvinner har funnet på disse historiene.

– De fikk sine ti minutter med berømmelse, var Trumps svar. Det er bare fiksjon og et påfunn fra Clinton-kampanjen. – Ingen har mer respekt for kvinner enn jeg, la han til.

Det spørs om det svaret er egnet til å mobilisere hvite kvinnelige velgere, en gruppe han er helt avhengig av om han skal vinne valget. Mitt Romney vant den gruppen i 2012, men for øyeblikket leder Clinton med et tosifret tall blant hvite kvinner.

Clinton på defensiven

Chris Wallace

Chris Wallace fra Fox News ledet debatten.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Clinton visste hun ville få spørsmål om ting hun har sagt i foredrag for næringslivet og rike oppdragsgivere.

– I en tale til en brasiliansk bank, der du fikk 200000 dollar, sa du at ditt ideal er et verdensomspennende åpent marked. I det siste har hun tatt til orde for å forsvare amerikanske arbeidsplasser mot frihandel.

– Jeg snakket om energi, der tror jeg et åpent marked er til fordel for alle, repliserte Clinton.

Putin har skylda

Så skled hun raskt videre til å snakke om trusselen fra Russland.

Russerne har hacket både private og offentlige institusjoner og gitt det til Wikileaks. 17 av våre sivile og militære etterretningsorganisasjoner bekrefter at angrepet kommer fra høyeste hold i Kreml og hensikten er å påvirke vårt valg, sa Clinton.

Så forsøkte hun å presse Donald Trump til å ta avstand denne formen for russisk spionasje mot Amerika. Det ville han ikke.

Trump: – Jeg kjenner ikke Putin

Ingen av de to kom særlig godt ut av diskusjonen rundt Russland.

– Jeg kjenner ikke Putin. Han sa hyggelige ting om meg, og hvis vi kan komme godt overens og samarbeide med Russland, vil det være godt, sa Trump.

– Han vil heller tro på Putin enn på de militære og sivile etterretningsfolkene som beskytter ham, repliserte Clinton.

– Hun vil ikke tro på Putin fordi han har rundlurt henne overalt, i Syria og når det gjelder atomraketter, sa Trump.

Det fikk Clinton til å minne om at det tar fire minutter fra presidenten gir ordre om et atomangrep til ordren iverksettes, og flere titalls amerikanske admiraler og generaler har sagt de ikke stoler på ham.

Handelsavtaler og arbeidsplasser

Clinton ble igjen spurt om hvorfor hun har snudd når det gjelder Frihandelsavtalen for Stillehavslandene, TPP. Hun var først for, men er nå mot med henvisning til USAs arbeidere.

Clinton svarte svært kortfattet at den nåværende avtalen ikke passerte hennes "test". Så gikk hun til motangrep.

– Donald som har flyttet arbeidsplasser til Mexico, han har flyttet arbeidsplasser til 12 land. Donald har kjøpt kinesisk stål og aluminium, han har bygd et hotell nede i gata her med kinesisk stål, sa Clinton og lovet å kjøpe amerikanske produkter i fremtiden.

– Du har vært involvert i politikk i 20–30 år. Hvorfor gjorde du det ikke umulig for meg å gjøre det jeg gjorde? Du bare snakker og snakker, repliserte Trump.

Clintonstiftelsen og interessekonflikter

Et av Trumps mål med denne debatten var å utnytte alle epostlekkasjene fra Clinton og hennes stab til å sverte henne såpass at potensielle velgere blir sittende hjemme. Det klart han ikke, selv om han fikk hjelp fra debattleder Wallace.

– Du lovet å unngå interessekonflikter med Clintonstiftelsen. Men epostene viser at en del av giverne fikk adgang til deg og statlige kontrakter. Holdt du virkelig ditt løfte, spurte han Clinton.

– Alt jeg gjorde som utenriksminister var i landets interesser. Vi gjorde det mulig for 11 millioner AIDS-syke å få behandling, sa Clinton. -Saudi-Arabia og Qatar, land som dreper kvinner og behandler dem forferdelig har gitt dere penger, dere må gi pengene tilbake, sa Trump. Så ble han selv spurt om bruk av midler fra den langt mindre Trumpstiftelsen til å betale for en rettssak. Dermed var den muligheten gått tapt for hans del.

Høyesterett og abort

Nattens debatt startet med et spørsmål om hvorfor det er viktig å få utpekt de riktige dommerne til høyesterett. For øyeblikket mangler landets øverste domstol den niende og ofte avgjørende dommeren.

Trump skåret nok noen poeng både hos våpenlobbyen og konservative kristne med sitt svar.

– Vi må forsvare grunnlovstillegget som gir alle amerikanere rett til å bære våpen. Og vi må forsvare ufødte liv, sa Trump. Han anklaget Clinton for å ville tillate senaborter. – Det Hillary sier er at du kan rive et foster ut av mors mage i niende måned, på siste dag av svangerskapet, sa Trump. Mens Clinton forsvarte eksisterende lover og kvinners rett til å velge.

En mer behersket Trump – til å begynne med

Donald Trump opptrådte langt mer behersket enn i de tidligere debatten denne gangen, særlig i den første halvdelen av debatten. Det var tydelig at han forsøkte å nå fram til velgere som ikke liker hans selvskryt. Han snakket behersket om økonomi, og svarte altså bra for seg når det gjaldt høyesterett. Han gjorde heller ingen grove faktiske feil når det gjaldt utenrikspolitikk.

Men det er tvilsomt om han klarte å nå mange nye velgere i natt.

Heller ikke Clinton viste nye sider av seg selv. Men hun klarte seg relativt bra gjennom spørsmålene knyttet til epostlekkasjene.

Hun har lagt seg på en taktikk der hun svarer svært kort på kritiske spørsmål og så spinner videre i andre retninger.

Men det overbeviser nok heller ikke nye velgere, og det bare bekrefter inntrykket av en presidentkandidat med som tilpasser utsagnene til publikum. Blir hun valgt, slik meningsmålingene tyder på nå, blir hun en president som starter med en rekordlav troverdighet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt