NRK Meny
Normal

Vil tillate kjøp av briller uten resept

Franskmenn som trenger briller vil snart slippe å gå til øyelege for å få resept på briller.

Brillebutikk i Frankrike

Paul Morlet har allerede startet med å revolusjonere salg av briller i Frankrike, men også i butikkene hans kreves det resept for å få kjøpt briller.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Frem til i dag har franskmenn måtte gå til øyelege før de har kunnet få kjøpt seg briller.

Det har til dels også vært lange køer hos øyelegene, noe som har ført til at det har kunnet ta lang tid å få seg briller.

Mann sjekker briller

En ansatt i optikerkjeden til franske Paul Morlet sjekker et par briller i en av butikkene. Kjeden har startet opp det siste året og selger briller til ti euro per par.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Natt til lørdag vedtok imidlertid senatet i den franske nasjonalforsamlingen en som lov som gjør det lovlig å selge briller uten resept, skriver Le Figaro.

Fortsatt må imidlertid franskmenn gå til en optiker for å få kjøpt seg briller. Den nye loven gjør det ikke mulig for andre butikker – for eksempel supermarkeder – å selge briller.

– Eneste landet i EU

Under debatten om loven ville enkelte politikere gå enda lenger.

– Frankrike kan ikke være det eneste landet i EU der en amerikaner eller kineser som ødelegger brillene sine, ikke kan få kjøpt nye, sa representanten fra Nice, Dominique Estrosi Sassone.

De snaut 6000 franske øyelegene protesterer kraftig på den nye loven som gjør at de vil miste mye av inntektsgrunnlaget sitt.

– Denne representerer en risiko for pasientene, ettersom et besøk hos øyelegen er den eneste måten å oppdage om pasientene har pådratt seg irreversible lidelser, sier lederen av den franske foreninger for øyeleger (SNOF), Thierry Bour.

Før den nye loven trer i kraft må den også vedtas av underhuset i nasjonalforsamlingen.

Mur med løpesedler

Loven om liberalisering av økonomien, som på folkemunne er kalt opp etter økonomiminister Emmanuel Macron, har ført til sterke protester. I Paris er en vegg blitt kalt for Kvinnenes protestmur – Nei til Macron-loven.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Liberalisering av Frankrike

Endringen i brilleloven er en del av reformene som den franske regjeringen til statsminister Manuel Valls har gått inn for det siste halvåret.

Manuel Valls (t.h.) og Emmanuel Macron

Statsminister Manuel Valls (t.h.) og økonomiminister Emmanuel Macron i samtale om reformene som har fått Macrons navn.

Foto: Philippe Wojazer / Ap

Reformene, som har fått navnet Macron-loven etter økonomiminister Emmanuel Macron, åpner for liberalisering av en rekke sektorer, lengre åpningstider for butikker og mindre byråkrati.

Etter vedtaket om å gjøre det enklere å skaffe seg briller stemte senatet lørdag for et forslag som skal gjøre det enklere for franskmenn å skifte bank.

I dag skifter bare tre prosent av franskmennene bank hvert år, mens gjennomsnittet for EU er ti prosent.

Målet med reformene er å få fart på den fransk økonomien. De siste årene har Frankrike knapt hatt økonomisk vekst, samtidig som arbeidsløsheten, særlig blant unge, er svært høy.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt