Truer med å ta over hele Gazastripen om nødvendig

Israel sier hæren vil gå så langt som nødvendig for å demilitarisere Gazastripen.

Israelere i dekning for rakettangrep

Israelere søker tilflukt fra en innkommende rakett etter at alarmen har gått av i Ashkelon. Nå truer Israel med å ta full militær kontroll over Gazastripen for å stanse rakettangrepene fra Hamas.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Gilad Erdan

Informasjonsminister Gilad Erdan sier de vil gå langt for å demilitarisere Gazastripen.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Ytterligere sju israelske soldater er i løpet av det siste døgnet drept i kamper på Gazastripen, opplyser det israelske forsvaret.

Dermed er det totale antallet militære tap for Israel steget til 25. Søndag ble 13 soldater drept, det høyeste tallet på en dag siden Libanon-krigen i 2006.

Mandag kveld kom det meldinger fra palestinske sykehuskilder om at ytterligere seks palestinere er drept i israelske rakettangrep. Over 500 mennesker har så langt mistet livet på palestinsk side i løpet av de siste to ukene.

– Kampene vil bli langvarige

Både FN og USA har krevd en øyeblikkelig våpenhvile i striden mellom partene i Midtøsten.

Hamas har så langt avvist en våpenhvile og krever at israelerne først innvilger en rekke krav, blant annet å oppheve blokaden av Gaza og løslate en rekke fanger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier ifølge AFP at han opplever at militæroperasjonen har veldig stor støtte fra verdenssamfunnet.

Informasjonsminister Gilad Erdan sier til The Jerusalem Post at det kan bli aktuelt å utvide aksjonen og ta kontroll over deler eller hele Gaza.

– Vi kan ikke stanse operasjonen så lenge det er usikkert om Gaza vil bli demilitarisert. Hvis det betyr at IDF (den israelske hæren red.anm.) må bli værende på den nordlige Gazastripen for å opprettholde ro og orden, så vil vi gjenerobre dette området, sa Erdan da han besøkte byen Ashkelon mandag.

Palestinsk gutt får behandling

En palestinsk gutt som skal ha blitt skadet i et luftangrep mot et sykehus i Rafah får behandling av helsepersonell.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Erdan la til at han håper det ikke blir våpenhvile de nærmeste dagene, slik at Israel kan fullføre operasjonen med å ødelegge tunnelene som går fra Gaza og inn i Israel.

Strategiminister Yuval Steinitz som også besøkte Ashkelon i dag, sluttet seg til Erdans uttalelser.

– Kampene vil fortsette i lang tid og kan bli trappet ytterligere opp. Hvis vi må, vil vi ta kontroll over hele Gazastripen, sier Steinitz til avisen.

90.000 på flukt

I Gaza steg dødstallene i løpet av mandag til 558 personer.

Talsmann for helsepersonellet i Gaza Ashraf al-Qudra sier 41 mennesker ble drept i luftangrep og granatangrep i området mandag.

– Av disse var rundt en tredel barn, sier Qudra til nyhetsbyrået AFP.

Et israelsk luftangrep mot et hus på Gazastripen drepte 25 mennesker fra samme familie, ifølge den israelske menneskerettsgruppa B'tselem.
Blant de drepte i angrepet søndag var 19 barn, ifølge aktivistene. Nyhetsbyrået DPA opplyser at denne gruppa baserer informasjonen på foreløpige resultater av feltarbeid. Også flere kvinner var blant ofrene, blant dem en gravid kvinne.

I tillegg til de 558 som er drept er 3350 palestinere skadd siden konflikten eskalerte for to uker siden.

På israelsk side har 27 mennesker mistet livet i samme periode, to av dem sivile.

Ifølge FN er nå 90.000 palestinere drevet på flukt, et tall som øker kontinuerlig.

– Håper på gjennombrudd

Norges utenriksminister Børge Brende er i dag i De forente arabiske emirater. Tirsdag reiser han til Kairo der fredsforhandlingene mellom Egypt og Hamas pågår.

– Behovet har aldri vært større. De forferdelige bildene vi ser fra Gaza viser at det er de sivile som rammes hardest. Men dessverre har man ikke kommet i mål. Det er en stor avstand mellom Israel og Hamas, sier Brende.

Brende sier at bakkeinvasjonen av Gazastripen og eskaleringen av konflikten gjør at partene er mindre fleksible.

– Vold avler vold. Eskaleringen gjør at partene føler at de har mindre fleksibilitet, derfor har det tatt lengre tid enn det burde. Hamas gir nok mindre og opinionen i Israel er mindre villige, sier han.

Brende sier at han mer enn noen gang håper på et gjennombrudd, men er redd for at det kan ta tid.

– Jeg håper at man hvert fall i løpet av et par dager kan være en våpenhvile på plass. Men det betinger at partene under Egypts forhandlingsledelse er villige til å gi det som skal til for å få til en våpenhvile, slik som man fikk til i 2012. Barna er de store taperne her. Jeg er redd for at det kan ta tid før en våpenhvileavtale kan komme på plass.

SISTE NYTT

Siste nytt