Hopp til innhold

Vil ta æren for det Trump ikke gjennomførte

John F. Kelly går av som stabssjef i Det hvite hus like over nyttår. I et oppsiktsvekkende intervju forteller Kelly om livet som Donald Trumps nære medarbeider.

Stabssjef John F. Kelly arbeidet tett med Donald Trump i 18 måneder.

Stabssjef John F. Kelly arbeidet tett med Donald Trump i 18 måneder. Når forteller han om denne perioden i et eksklusivt intervju med The Los Angeles Times.

Foto: Susan Walsh / AP

Det er avisen The Los Angeles Times som i søndag publiserte intervjuet med John F. Kelly. Det skjer noen dager før han gir seg som stabssjef etter 18 måneder i stillingen.

– John Kelly kommer til å gå av. Jeg vet ikke om jeg kan si at han pensjonerer seg, men han er en fin fyr. Han går av på slutten av året, sa Trump 8. desember.

Det var dagen det ble kjent at Kelly kom til å slutte.

Det verserte også rykter om at Trump og Kelly ikke lenger var på talefot.

Nå forteller Kelly om hvordan han opplevde tiden som stabssjef. Han bekrefter at han flere ganger ikke lyktes når han forsøkte å stoppe presidentens Twitter-meldinger eller rydde opp i beslutningsprosesser.

Samtidig hevder flere av hans støttespillere at Kelly var den som stoppet Donald Trump fra å trekke de amerikanske styrkene ut fra Sør-Korea eller bryte inngåtte avtaler med Nato-allierte.

John F. Kelly, stabssjef i Det hvite hus.

John F. Kelly, stabssjef i Det hvite hus. Han slutter i sin stilling 2. januar.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Trump offentliggjorde ikke planene om å redusere den militære tilstedeværelsen i Syria og Afghanistan før etter det ble kjent at Kelly skulle bort.

John F. Kelly var svært uenig i den beslutningen.

Krevende stilling

I intervjuet forteller John F. Kelly om en president med stor gjennomføringsevne, men som av og til ble stanset av lover og begrensninger.

– Hvorfor kan vi ikke gjøre det på denne måten, var spørsmålet Trump stilte sine rådgivere når han ble fortalt at problemstillinger ikke kunne løses slik han ønsket det.

John F. Kelly presiserer i intervjuet at Donald Trump aldri har bedt ham om å gjøre noe ulovlig.

Hvis det hadde skjedd hevder Kelly han ville nektet å utføre oppdraget.

Stabssjefen skal ha vært uenig i Trumps tøffe retorikk overfor asylsøkere som vil krysse grensen inn fra Mexico.

En familie fra Honduras ved en grenseovergang mellom Mexico og USA.

En familie fra Honduras ved en grenseovergang mellom Mexico og USA. De vil forsøke å søke asyl.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

– Ulovlige migranter er i all hovedsak ikke dårlige mennesker. Jeg har ikke annet enn sympati for dem, de små barna, sier Kelly.

Skulle skape orden

Kelly ble hentet for å skape ro og orden. Sommeren 2017 var Det hvite hus preget av interne konflikter, maktkamper, intriger og delvis kaos.

68-åringen tjenestegjorde 46 år i det amerikanske marineinfanteriet og deltok blant annet i Vietnamkrigen. Han gikk av som general i januar 2016.

John F. Kelly forteller om lange arbeidsdager i Det hvite hus hvor han kunne tilbringe opptil 15 timer på kontoret. Det var et høyt arbeidstempo «hvor den ene krisen avløste den andre».

Stabssjefen sier også at Donald Trump satte seg godt inn i saksområder og tilgjengelig informasjon før han tok beslutninger.

– Det var aldri slik at presidenten tok avgjørelser basert på manglende kunnskap eller ignorerte det han ble fortalt. Man kan mislike hans avgjørelser, men han var fullt klar over konsekvensene, forteller Kelly til avisen.

James Mattis sammen med John F. Kelly

James Mattis sammen med John F. Kelly. Bildet er tatt under en minneseremoni for Vietnam-veteraner 1. september. Kvinnen i midten er enken etter senator John McCain.

Foto: POOL / Reuters

Sammen med James Mattis, som nylig gikk av som forsvarsminister, ble Kelly vurdert som en av Donald Trumps mest ansvarlige medarbeidere. De to var respektert av både demokrater og republikanere.

Nå har begge valgt å forlate Det hvite hus.

SISTE NYTT

Siste nytt