Vil stoppe Trumps klimapolitikk

WASHINGTON (NRK): – Trump går baklengs inn i fremtiden, sier Ron Raz som vender presidenten ryggen under klimamarsjen i Washington.

Ron Raz protesterer foran kongressbygningen

DEMONSTRERER MOT TRUMP: Ron Raz protesterer foran kongressbygningen i Washington.

Protestmarsjene med mange tusen deltagere markerer den 100. dagen med Donald Trump som president.

Demonstrantene bak «Folkets klimamarsj» håper å få inn engasjerte klimapolitikere i neste års mellomvalg, og ikke minst få en ny president i 2020.

I hovedstaden Washington gikk demonstrantene fra kongressbygningen til Det hvite hus. Lignende marsjer ble holdt i mange byer i verden.

Ron Raz mener Trump fører USA tilbake i tid.

– Ikke gå bakover til gammeldags teknologi, ikke promoter kull, Det virker så baklengs for meg. Skal vi gå tilbake til svart-hvit-tv-er også. Det virker så bakstreversk. Gå fremover. Hjelp verden, hjelp planeten, sier Raz til NRK.

Gro Holm under klimamarsj i Washington

MANGE TUSEN PROTESTERTE: Se Gro Holm rapportere direkte fra klimamarsjen i Washington.

Parisavtalen i spill

Trump-administrasjon vurderer å trekke seg fra Parisavtalen, som over 190 land har underskrevet i håp om å klare å stagge den globale oppvarmingen.

Trump har også foreslått store kutt i miljøverndirektoratet.

I valgkampen kalte Trump klimasaken for svindel. Nylig innfridde han et løfte til kullindustrien ved å reversere klimaregler som forgjenger Barack Obama innførte.

– Strategien er å fremme klimasaken i et langt perspektiv, sier Paul Getsos, nasjonal koordinator for klimamarsjbevegelsen.

Miljøaktivistene mener de har folket på sin side. I en meningsmåling denne måneden sier 59 prosent av amerikanerne at miljøvern bør prioriteres over økt amerikansk energiproduksjon, skriver Reuters.

Trump-administrasjonen har ikke kommentert klimaprotestene.

Sist helg foregikk en lignende marsj for vitenskap, der demonstranter protesterte mot det de mener er Trump-administrasjonens fornektelse av vitenskapelige bevis.

– Ingen plan B

Aron Mair i klimamarsj i Washington

MILJØVETERAN: Aron Mair deltok i klimamarsjen i Washington.

Aron Mair er president i Sierraklubben, en av verdens eldste miljøorganisasjoner.

– USA fjerner seg fra en lederposisjonen for å redde planeten til å kjempe for å hente ut og brenne alle karbonreservene som vil drepe planeten, sier Mair til NRK.

Han mener det bare er en økonomi på fornybare ressurser som kan redde arbeidsplasser og økonomien i USA.

– Vi bør ikke styre etter frykt men etter håp. Og ren energi er fremtiden. Hvis USA setter seg i førersetet med å investere i fornybar energi, kan vi legge om økonomien og redde planeten. Det er ingen plan B, sier Mair.

Klimaskeptiker i marsjen

I marsjen deltar også Steven Parks, som slett ikke er overbevist om at global oppvarming hovedsakelig er menneskeskapt.

– Det er ikke mulig å vite dette. Klimamodeller er noe av det vanskeligste innen vitenskap. Et samfunn som ikke kan balansere utgifter og inntekter kan ikke ventes å hanskes med noe så diffust og komplekst som klimaendringer, sier Parks til NRK.

Han deltar i marsjen for å fremme sitt syn overfor meddemonstrantene.

– Å begrense karbonutslipp kan bli teknisk mulig, men vil aldri bli politisk gjennomførbart. Folket vil aldri godta lokal smerte for en hypotetisk, diffus global endring, mener Parks.

Klimamarsj i Amsterdam

GLOBAL MARKERING: Klimamarsjer ble holdt flere steder i verden. Her fra Amsterdam.

Foto: KOEN VAN WEEL / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt