Vil stille Guantanamosjef for retten

En fransk domstol innkaller en tidligere sjef ved den amerikanske fangeleiren på Guantánamo-basen. Saken kan åpne døren for en etterlengtet rettsforfølgelse av de mange involverte i grove menneskerettighetsbrudd på den beryktede basen.

Geoffrey D. Miller

USAs tidligere forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sammen med generalmajor Geoffrey D. Miller i Abu Ghraib-fengselet i Irak i 2004. Rumsfeld ga tillatelse til grov tortur som Geoffrey D. Miller iverksatte.

Foto: POOL / REUTERS

Geoffrey Miller

Geoffrey D. Miller «bærer individuelt straffeansvar for krigsforbrytelser og tortur påført fanger i amerikansk varetekt på Guantanamo», er konklusjonen i den franske, juridiske rapporten.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / Afp

Han var generalmajoren som fikk kommando over Abu Ghraib-fengselet i Irak og den amerikanske fangeleiren i Guantánamo-basen på Cuba, men det gikk ikke mange årene før anklagene begynte å hagle mot Geoffrey D. Miller.

Nå innkaller en fransk domstol den pensjonerte generalmajoren på bakgrunn av anklager om tortur av to franske statsborgere på Guantánamo-basen.

Nizar Sassi og Mourad Benchellali ble arrestert av amerikanske styrker i Afghanistan og overført til den beryktede fangeleiren i 2001, før de i henholdsvis 2004 og 2005 ble løslatt og sendt hjem.

GUANTANAMO

Pågrepet og fraktet til den amerikanske fangeleiren i Guantánamo-basen på Cuba. Bildet er tatt i 2002, da generalmajor Geoffrey D. Miller hadde kommandoen.

Foto: ANDRES LEIGHTON / Ap

Sjokkerte en hel verden

Bildene av innsatte fotografert i nedverdigende posisjoner, ved siden av smilende amerikanske voktere i Abu Ghraib-fengselet i Irak, opprørte en hel verden i 2003. Flere av de amerikanske soldatene som deltok i mishandlingen ble siden tiltalt og dømt, men generalmajoren slapp unna.

Det som samtidig foregikk i den amerikanske fangeleiren på Cuba skulle vise seg å være enda verre. Det ble til sist bekreftet da det amerikanske senatets etterretningsutvalg la frem en omfattende rapport om etterretningstjenesten CIAs avhørsmetoder i desember 2014.

Rapporten viste at innsatte ble lenket fast i taket i cellene iført bleie, hengende i opptil 30 timer i strekk. De ble matet gjennom endetarmen uten medisinsk grunn og holdt våkne i opptil 180 timer. «Liksom-henrettelser» med drill, mens innsatte hadde bind for øynene, var også en metode de benyttet.

Guantanamo Bay

Demonstrasjon utenfor Det hvite hus i Washington D.C. i mars i år, mot USAs krigføring i Irak og behandling av innsatte, 12 år etter innvasjonen av Irak.

Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / Reuters

Vil stille de ansvarlige for retten

Det som nå sjokkerer er at de ansvarlige stadig slipper unna. Det ønsker en rekke menneskerettighetsorganisasjoner og advokatene til Nizar Sassi og Mourad Benchellali å gjøre noe med.

En fransk dommer mottok derfor i fjor en omfattende rapport der Geoffrey D. Miller anklages for «en autorisert og systematisk plan for tortur og mishandling av personer frarøvet sin frihet, uten å ha blitt tiltalt og uten de grunnleggende rettighetene til enhver innsatt».

Geoffrey D. Miller var sjef for fengselet på Cuba fra 2002 til 2004. Den franske, juridiske rapporten konkluderer med at han «bærer individuelt straffeansvar for krigsforbrytelser og tortur påført fanger i amerikansk varetekt på Guantanamo».

De franske statsborgernes advokat tror at dette kan være begynnelsen på et etterlengtet rettsoppgjør.

– Dette åpner døren for at både sivile og militære tjenestemenn kan bli tiltalt for forbrytelsene begått på Guantanamo, sier advokat William Bourdon til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.