Hopp til innhold

Vil stenge Nigerias oljekraner

Nigerias største fagorganisasjon for oljearbeidere ber medlemmene forberede seg på å stanse landets oljeproduksjon.

Demonstrasjon i Lagos

Også i dag har flere tusen mennesker i Lagos protestert mot at subsidiene på bensin er fjernet.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Lederne i Pengassan gikk til dette skrittet på et møte i dag fordi president Goodluck Jonathan ikke har etterkommet kravet om å gjeninnføre subsidiene på bensin og diesel, noe størstedelen av landets befolkning har krevd i omfattende streiker, og til dels voldelige demonstrasjoner de siste dagene.

- Siden regjeringen har bestemt seg for å være så kynisk, gir vi ordre til medlemmene på alle landets oljeplattformer om å innføre høyeste beredskap for å forberede en full produksjonsstans, heter det i en begrunnelse for vedtaket.

- Dette er ikke et endelig vedtak om faktisk å stenge kranene, men et første skritt i den retningen, sier Babatunde Ogun, president i oljearbeiderforbundet.

Informasjonsminister Labaran Maku sier at regjeringen er bekymret over trusselen.

- Dersom de faktisk gjør dette vil den økonomiske situasjonen forverres, mens fjerningen av subsidiene tar sikte på å bedre økonomien, sier han.

Også i dag har flere tusen demonstranter i Lagos protestert mot subsidiekuttet, men det har vært færre sammenstøt enn de siste dagene.

Oljeanlegg i Nigeria

Nigerianske oljearbeidere truer med å stanse landet oljeproduksjon og -eksport.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Demonstranter i Lagos, Nigeria

Kampviljen er stor blant presidentens mange motstandere.

Foto: Sunday Alamba / Ap
Nigerias president Goodluck Jonathan.

Nigerias president Goodluck Jonathan er i hardt vær.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Tviler

Representanter for oljeindustrien tviler imidlertid på at arbeiderne vil være i stand til å stanse all oljeeksport fordi skipingen skjer automatisk, og fordi ikke alle arbeiderne er organiserte.

De peker likevel på at bare en mindre reduksjon i produksjonen og eksporten vil øke presset mot president Goodluck Jonathans regjeringen. Oljeeksporten står for 95 prosent av Nigerias valutainngang, og størstedelen av statens inntekter.

Hittil har ikke de omfattende streikene redusert oljeproduksjonen. Dersom det skjer, slik det nå kan se ut til, kan oljeprisen skyte i været på verdensbasis.

Nigeria eksporterer over 2 millioner fat råolje om dagen, og er storleverandør til markedene i USA og Europa.

Økonomien svekket

Banker, butikker og restauranter er stengt, noe som allerede har bidratt til å svekke landets økonomi, og streikene kan gjøre forsyningssituasjonen vanskelig.

Mye av trafikken til og fra Lagos' internasjonale flyplass har stanset, og mange passasjerer vet ikke om, eller når, de kommer avgårde.

I ettermiddag var det sammenstøt i byen Minna sentralt i landet. En politimann ble drept, mens angriperne tente på en politistasjon. Dermed innførte myndighetene i delstaten Niger 24 timers portforbud i hele delstaten.

Selv om demonstrasjonene i den største byen Lagos har vært mindre i dag enn tidligere, så har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi, og en reutersjournalist så politiet skyte en demonstrant. Det har også vært sammenstøt i landets nest største by Kano.

- Aggressiv stemning

En kontakt NRK har snakket med i Lagos, men som ikke vil navngis, forteller at stemningen er aggressiv i bydeler på fastlandet, men roligere på øyene Ikoyi og Victoria som er mer velstående områder i Lagos.

Vedkommende forteller at alle butikker er stengt, mens hotellene har begrenset drift og få gjester.

Generelt er folk redde for at uroen skal bli mer omfattende, og er spesielt bekymret for nigerianere bosatt i London som hisser opp stemningen via sosiale nettsteder som Facebook.

Muslimske ekstremister

Og som ikke det var nok, så må presidenten også forsøke å roe konflikten mellom den muslimske ekstremistgruppen Boko Haram og medlemmer av Nigerias kristine befolkning som har brutt ut flere steder.

I ettermiddag ble fire kristne drept i byen Potiskum nordøst i landet av gjerningsmenn som mistenkes for å være med i Boko Haram. Gjerningsmennene dukket opp og drepte dem på en bensinstasjon der de fire fylte besin.

- De ble drept på stedet. De forsøkte å flykte fra urolighetene i området, sier øyenvitner.

I går ble åtte mennesker drept i den samme byen da mistenkte Boko Haram-medlemmer skjøt inn i en bar fra motorsykler.

Det har vært flere angrep på kirker, som i sin tur har resultert i represalier mot muslimer og moskeer.

SISTE NYTT

Siste nytt