Direktoratet arbeider nå for å unngå regelverket slik at de kan fortsette med giftbehandlingen som til nå har vært brukt i 40 norske elver.
I snart 30 år har rotenon har vært det viktigste våpenet mot parasitten som truer vill-laksen. Et nytt EU-direktiv ser ikke ut til å få Direktoratet på andre tanker.
Giftbehandlingen er fortsatt helt sentral i tiltaksplanene mot laksesparasitten, mener seksjonssjef Steinar Sandøy i Direktoratet for naturforvaltning.
- Viktig å kunne bruke giften

Rotenonbehandling mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris i Steinkjervassdragene. Folk samler død laks etter at elva er behandlet med rotenon. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
- Så lenge vi må bruke rotenon for å bli kvitt parasitten, sier det seg selv at det er svært viktig for norsk villaks-forvaltning å kunne bruke rotenon fortsatt. Poenget er at vi må dokumentere behovet for å bruke det og kunne dokumentere effekten av det, sier Sandøy.
Arbeidet med å få dispensasjon fra EU-direktivet er derfor høyt prioritert hos norske myndigheter, men det finnes en opposisjon mot denne politikken.
- Helt feil, sier professor
Professor i økotoksologi ved Norges Landbrukshøgskole Bjørn Olav Rosseland om direktoratets standpunkt. Han er uenig i rotenonbruken, og han ønsker EU-direktivet velkommen.
- Jeg ser på forbudet som en enestående mulighet til å få prøve de alternative midlene til bekjempelse av lakseparasitten, og som vi har bedt om i årevis, sier Rosseland.
Anbefaler aluminium
Han har etter flere års forskning funnet ut at aluminium har godt effekt når en skal få has på lakseparasitten.
Rosseland mener Direktoratet har sett seg blind på rotenon:
- Fortsatt står det som det dokumentert beste middelet, og det har alle andre alternative måttet lide under.