NRK Meny
Normal

USA: Vil sprenge i den mistenktes leilighet

Boligen til 24-åringen som skjøt vilt rundt seg i en kino i Denver i USA, er så full av sprengladninger og ukjente innretninger, at politiet ikke får desarmert dem. Nå planlegger de å sprenge rigget, sier en politikilde.

Politiet skal ta seg inn i Holmes' leilighet

VIDEO: Direktestream fra Aurora. Amerikansk politi skal snart ta seg inn i leiligheten til James Holmes (24), som mistenkt for kino-massakren i Aurora.

James Holmes

24 år gamle James Holmes vil ikke samarbeide med politiet og skal ha sagt lite om motivene sine.

Foto: Handout

12 mennesker ble drept da James Eagen Holmes stormet inn i en kinosal i Aurora, like utenfor Denver, Colorado, ved midnatt fredag, lokal tid. 58 mennesker ble såret, for 11 av dem er tilstanden alvorlig. De var alle på kinopremieren for å se «Batman».

Ifølge politiet var Holmes alene om ugjerningen.

Han var kledd i beskyttelsesutstyr fra topp til tå. Se illustrasjon her.

Da politiet kom til leiligheten til Holmes, oppdaget de at den var full av eksplosiver. Politifolkene våget ikke ta seg inn døren, men knuste vinduene for å få sett inn.

– Det står flere litersflasker med væske inne i leiligheten. Ledninger er koblet sammen med flaskene som står på gulvet, sa politimannen Chris Henderson i går.

– Det kan ta timer, kanskje dager før vi kan gå inn i leiligheten, sa politisjef i Aurora Dan Oates, på en pressekonferanse fredag kveld.

Full musikk i leiligheten

Hele leilighetsbygget er evakuert og flere av bygningene i nærheten er også blitt tømt for folk.

– Riggingen er så voldsom at det ikke er trygt for politiet å desarmere anretningene, sier en politikilde til nyhetsbrået Reuters.

Ifølge byrået planlegger politiet nå å detonere det hele ved hjelp av en robot. I så fall vil trafikken i gatene rundt bli stanset, men politikilden sier det bør være mulig å få gjennomført spregningen uten at den blir så kraftig.

Politiet har sendt kameraer inn gjennom vinduene for å få en oversikt over situasjonen. Nå forbereder de seg på å sende en robot inn i leiligheten.

– I stua er flaskene koblet sammen med ledninger på kryss og tvers, vi vet ærlig talt ikke hvor kraftig dette er. Det står også noe vi ikke vet hva er mellom flaskene, sier politimannen Chris Henderson.

En annen kilde sier til Reuters at Holmes hadde koblet lydutstyr i leiligheten til en timer. Sent på kvelden kunne man plutselig høre kraftig musikk fra boligen.

– Tanken var tydeligvis at musikken skulle forstyrre, slik at noen skulle ta seg inn der og utløse eksplosivene, sier kilden ifølge nyhetsbyrået.

Ukjente motiver

Politiet vet lite om hvorfor den 24 år gamle legestudenten skjøt i kinosalen. Holmes skal ha vært lite samarbeidsvillig, ifølge nyhetsbyrået AP har han nektet å snakke med etterforskere.

Medstudenter har heller ikke kunnet gi noe svar på hvilke motiver Holmes hadde for å gjennomførte massakren. Flere forteller om en einstøing som sjelden hilste på eller snakket med andre.

– Han var sosialt merkelig, men ikke på en slik måte at man kunne mistenke at han skulle gjøre noe slikt. Det sier Billy Kromka som har vært forskerassistent på universitetet i Denver sammen med den mistenkte.

Kromka sier Holmes aldri snakket om politikk, men at han virket påvirket av filmer og rollespill på internett.

Ifølge politiet farget han for en tid tilbake håret rødt og begynte å omtale seg selv som the Joker, med henvisning til skurken i Batman-universet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aurora

Folk i Aurora var samlet til bønn fredag kveld.

Foto: Ted S. Warren / Ap

Sorg i Aurora

I natt samlet folk seg til nattevåk i Aurora. Folk tente lys, holdt rundt hverandre og ba, mange gråt. Mange møttes på parkeringsplassen utenfor kinoen der skytingen skjedde.

– Flere av klassekameratene til datteren min var på forestillingen. Vi venter fremdeles på å få høre hvordan det har gått med dem, sa Monique Anderson.

Hun har levd i området store deler av livet sitt og sier det var et sjokk å høre om det som hadde skjedd.

Ofrene er i ferd med å bli identifisert og familiene får etterhvert beskjed.

Se video: Overlevede trodde det var fyrverkeri:

Stephen Parton, som overlevde massakren i Aurora i Colorado, USA, forteller at han trodde skytingen i kinosalen under Batman-premieren var fyrverkeri.

Overlevende etter massakren i Aurora: - Jeg trodde det var fyrverkeri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt