NRK Meny
Normal

Vil snu opp ned på fransk politikk

Fransk politikk wonderboy, Emmanuel Macron, kastet seg i dag inn i en valgkamp som fra før inneholder ekstremt upopulær president, Europas mest kjente høyrepopulist, en straffedømt eks-statsminister og en tidligere president som er under etterforskning.

Fem franske presidentkandidater

38 år gamle Emmanuel Macron (i midten) kastet seg i dag inn i en valgkamp som fra før inneholdt (med klokken fra øverst til venstre) Alain Juppé, François Hollande, Nicolas Sarkozy og Marine le Pen.

Foto: Jacky Naegelen, Thomas Samson, Philippe Lopez, Stephane Mahe og Eric Feferberg / AFP/Reuters

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron under et besøk i Tunisia tidligere denne måneden.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Jeg stiller som alternativ til «de samme mennene og de samme ideene», sa 38 år gamle Emmanuel Macron da han i dag lanserte seg som kandidat til å bli Frankrikes neste president .

Han stiller ikke som kandidat for noe parti, men for bevegelsen «En Marche» - «På Vei» – som han selv grunnla tidligere i år.

Macron har vært et friskt pust siden han kom inn i regjeringen som økonomiminister for to år siden.

Etter at han i august trakk seg fra regjeringen har det vært ventet at Macron vil stille som en uavhengig kandidat, noe han altså i dag offentliggjorde.

Hans mål er å stå frem som en politiker som bryter med blokktenkingen og trekker stemmer fra både venstre- og høyresiden.

Emmanuel Macron og hans kone Brigitte

Emmanuel Macron og hans kone Brigitte under et møte i hans bevegelse En Marche 18. oktober. Macron ble sammen med Brigitte da han var 17 og hun var hans 20 år eldre lærer på videregående.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Uklart hvem som stiller

Alain Juppe

Alain Juppé, her under et valgmøte i Paris mandag, er favoritt til å vinne primærvalget i Det republikanske partiet.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Med bare fem måneder igjen til første runde i det franske presidentvalget går av stabelen 23. april, er det fortsatt uklart hvem som kommer til å stille til valg.

Det som er klart er at Marine le Pen stiller til valg for høyrepopulistiske Nasjonal Front og forventes å ta en av de to plassene i andre valgomgang 7. april.

Det republikanske partiet skal holde primærvalg kommende søndag og der regnes kampen for å stå mellom tidligere president Nicolas Sarkozy og tidligere statsminister Alain Juppé.

Sarkozy er under etterforskning for ulovlig valgkampfinansiering, mens Juppé i 2004 ble dømt til 14 måneders betinget fengsel for misbruk av offentlige midler.

Laster innhold, vennligst vent..

Elendig oppslutning om Hollande

President Francois Hollande

President François Hollande innrømmer i boken «Un president ne devrait pas dire ça ...» at han har gitt Frankrikes hemmelige tjenester ordre om å gjennomføre fire drap.

Foto: POOL / Reuters
«Un président ne devrait pas dire ça...»

Boken «Un president ne devrait pas dire ça ...» har skapt sterke reaksjoner blant François Hollandes støttespillere.

Foto: Faksimile

Størst er usikkerheten på venstresiden, der det er uklart om president François Hollande vil prøve å bli gjenvalgt.

Hollande er uansett usedvanlig lite populær for en sittende president. I en meningsmåling i slutten av oktober sa bare fire prosent seg fornøyd med Hollande, et ganske utrolig tall for en sittende president.

Presidenten har vært upopulær i lang tid, men oppslutningen sank ytterligere etter at to journalister i oktober ga ut boken «Un president ne devrait pas dire ça ...» – «En president bør ikke si det ...».

De to journalistene, Gérard Davet og Fabrice Lhomme, har hatt 61 samtaler med Hollande mens han har vært president og Hollande er usedvanlig løsmunnet i boken.

Blant annet kaller han justisvesenet for en «feig institusjon», fotball-landslaget for «dårlig oppdratte barn» og de fattige for «tannløse».

Kanskje enda verre for Hollandes oppslutning er at han snakker nedsettende om sine partifeller i Sosialistpartiet, noe som har ført til at hans (vanligvis lojale) statsminister Manuel Valls sa seg rasende.

Med Macron også i valgkampen ser det ut til at kampen om presidentvervet blir den mest spennende i Frankrike på flere tiår.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt