Hopp til innhold

Vil slette Iraks gjeld

Flere land har ettergitt 30 milliarder dollar av Iraks utenlandsgjeld.

Najaf, Irak
Foto: QASSEM ZEIN / AFP

Rima Iraki

Både Kina, Saudi-Arabia og Hellas er blant landene som har sagt seg villig til å slette deler av Iraks gjeld i henhold til retningslinjene til den såkalte Paris-klubben.

Dette opplyser FNs generalsekretær Ban Ki-moon under Irak-konferansen i Egypt.

I tillegg har Storbritannia, Australia, Sør-Korea og flere andre land forpliktet seg til å sette i verk tiltak som skal lette Iraks gjeldsbyrde.

Enighet om fredsplan

Under konferansen ga også et stort flertall sin støtte til en plan for stabilisering av Irak.

Planen, eller «The International Compact», som den er blitt kalt, skal strekke seg over en tidsperiode på fem år.

En rekke land, med USA i spissen, er i disse dager samlet i Egypt for å diskutere Iraks fremtid.

Utenriksministere og toppdiplomater fra i alt 60 land, inkludert Norge, er representert under møtet i kystbyen Sharm el-Sheikh.

Konferansen skal handle om situasjonen i Irak. På dagsorden står blant annet diskusjoner om mulighetene for stabilitet og økonomisk utvikling i Irak.

- Begrensede forventninger

Norges spesialutsending til Midtøsten, Svein Sevje, leder den norske delegasjonen, og har ikke veldig store forventninger til hva som kan komme ut av den to dager lange konferansen.

- De største optimistene mener kanskje at denne konferansen kan føre til noe, men de fleste mener at det ikke gjør det, fordi de savner dialog mellom de gruppene som faktisk kriger mot hverandre inne i Irak, sier Sevje til NRK.

USA og Syria bryter isen

USAs utenriksminister Condoleezza Rice hadde tidligere torsdag samtaler med sin syriske kollega Walid al-Moualem.

Det er første gang på over to år at høytstående utsendinger fra de to landene møtes.

Den egyptiske utenriksministeren Ahmed Abdul Gheit fulgte de to til et møterom i Sharm el-Sheik i Egypt hvor de fikk snakke sammen på tomannshånd.

– Møtet var åpenhjertig og konstruktivt. Vi diskuterte situasjonen i Irak og hvordan man kan oppnå stabilitet, sa Moualem etterpå.

Rice beskrev samtalene som profesjonelle og forretningsmessige, og sa hun hadde oppfordret Moualem til å sette i verk tiltak for å hindre at utenlandske opprørere tar seg over grensa fra Syria til Irak.

Forrige gang en høytstående amerikansk tjenestemann hadde samtaler med syriske kolleger, var da daværende statssekretær Richard Armitage besøkte Damaskus i januar 2005. Torsdagens møte representerer et markant skifte i politikken til president George W. Bush, som brøt kontakten med Syria med den begrunnelse at Damaskus nektet å rette seg etter amerikanske krav.

Ber om gjeldsslette

Iraks statsminister Nouri al-Maliki ba tidligere i dag alle land om å avskrive Iraks utenriksgjeld. Gjelden er på 50 milliarder dollar, og mesteparten av gjelden pådro Irak seg under krigen med Iran på 1980-tallet, ifølge landets finansminister.

Anmodningen om gjeldsslette kom under den irakiske statsministerens åpningstale til konferansen i badebyen Sharm el-Sheik. En rekke europeiske land, Japan og USA har tidligere avskrevet 100 milliarder dollar av Iraks gjeld.

Den to dager lange konferansen avsluttes i morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt