NRK Meny
Normal

– Vi må kutte antall flyselskaper og skjerpe pilot-opplæringen

– Antall flyselskaper i Russland må kuttes betraktelig, og pilotenes opplæring må skjerpes, sier Russlands president Dmitry Medvedev i en uttalelse.

Russia Crash
Foto: Dmitry Astakhov / Ap

Flystyrt

Passasjerflyet Jak-42 styrtet 7. september og utslettet et helt ishockeylag. Lavkvalitetsdrivstoff er en mulig årsak til ulykken.

Foto: HO / Afp
Stefan Liv

Den svenske ishockeyspilleren Stefan Liv mistet livet under flystyrten 7. september.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

Torsdag var presidenten på befaring i Yaroslavl der passasjerflyet Jak-42 styrtet den 7. september . Hele det russiske ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl ble utslettet i tillegg til besetningen på flyet. Totalt ble 45 mennesker drept.

Etter ulykken kalte presidenten inn til et hastemøte. Han stilte seg kritisk til den russiske luftfarten, og sa at regler for å drive flyselskap må skjerpes.

– Dette har blitt diskutert tidligere, men situasjonen har ikke forbedret seg, sier han, ifølge den russiske nyhetsiden pravda.ru.

– Må kutte antall selskaper raskt

Ifølge presidenten må antall flyselskaper kuttes betraktelig, og det raskt. I tillegg vurderes det nå om det skal importeres fly og flydeler fra utlandet.

– Vi må granske praksisen til flyselskapene. Jeg har tidligere sagt at vi må kutte ned på antall flyselskap, men jeg har enda ikke sett noen beslutning om avvikling, sier Medvedev.

Flere russiske flyselskaper har ikke tillatelse til å fly over europeisk luftrom fordi de ikke oppfyller europeiske sikkerhetskrav. En årsak til flystyrten 7. september kan ha vært dårlig kvalitet på drivstoffet som førte til motorsvikt.

– Jeg snakker ikke kun om den siste ulykken som har rammet landet, men om flyindustrien i Russland generelt. Vi må beholde de flyselskapene som er finansielt rustet, som har kvalifisert personell og som betaler forsvarlige lønninger, sier presidenten.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video Svensk hockey-stjerne blant dei omkomne i flykrasj

45 mennesker omkom i flyulykken.

Krever større passasjerfly

Det er nærmere 130 flyselskaper som opererer i Russland. Medvedev opplyser at at alle flyulykkene i Russland i 2011 hendte med mindre passasjerfly som har under 50 seter.

Flere av de små flyene mangler blant annet instrumenter som europeiske luftfartsmyndigheter krever at passasjerfly har.

– Statistikk viser at de små selskapene har dårligere sikkerhetsrutiner på grunn av manglende midler og kvalifisert personell, sier presidenten.

Menneskeliv først

Leder av departementet for transport, Igor Levitin, krever nå at alle russiske flyselskap som opererer på større ruter må skaffe seg minst 10 fly med over 50 seter fra 2012. Antallet må bli økt til 20 fra og med 2013.

– Førsteprioritet må være sikkerheten for passasjerene, deretter de økonomiske interessene til flyselskapene, sier Medvedev.

– Verdien av et menneskeliv må være førsteprioritet, sier han.

Ulykken i Yaroslavl skjedde kun tre måneder etter at et fly av typen Tupolev Tu-134 krasjet under landing i tett tåke ved den nordrussiske byen Petrozavodsk. 45 mennesker mistet livet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt