Jobber på spreng for å få på plass helsepersonell

KINSHASA (NRK.no): Like etter dommeren hevet retten i Kinshasa gikk advokat Hans Marius Graasvold i møter for å sikre Joshua French det han mener er den nødvendige helseoppfølgingen.

Joshua French

Joshua French i rettsalen sammen med sin norske og kongolesiske forsvarer.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg håper medisinske bistand er på plass så snart som mulig, vi jobber akkurat nå med ulike alternativer. Han må rett og slett få hjelp så fort som mulig, sier advokat Graasvold til NRK.no.

En sliten French

I dag fikk forsvaret medhold i å utsette saken til at en tydelig sliten Joshua French har fått gjennomgått en medisinsk behandling.

– Jeg er ikke veldig syk, men jeg er sliten, sa French da han ble bedt av dommer Serge Kabondo om å forklare seg i den provisoriske rettssalen inne i det beryktede N'dolo-fengselet.

Dommer Serge Kabondo i Kongo-saken

Da dommer Serge Kabondo hevet retten i dag bestemte han samtidig at den skulle møtes igjen om ti dager.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Joshua French sin forsvarervHans Marius Graasvold i Kongo

Joshua French sin forsvarer Hans Marius Graasvold var ikke spesielt imponert over aktor i dag.

Foto: kristian Aanensen / NRK

Retten gikk med på å møtes igjen tirsdag den 21. januar. Innen den tid håper forsvaret at den 31 år gamle nordmannen er i stand til å gjennomføre en krevende rettsak.

– Jeg kan ikke si noe om vi har kontaktet noen bestemte organisasjoner, men vi jobber for at han snarest mulig skal få hjelp. Det er klart skal det komme noen langveis fra så vil det ta tid å komme seg ned hit, så vi undersøker alle alternativer, sier Graasvold, som understreker at French sin helsetilstand ikke er fikset i løpet av helgen.

– Han må få hjelp som strekker seg over flere dager. Det er ikke tilstrekkelig å foreta en fullstendig vurdering i løpet av en times tid, slike aktoratet hevdet.
Tidligere har Graasvold åpnet for at norsk helsepersonell kan kontaktes, men de jobber også opp mot lokale organisasjoner.

– Vi ser på ulike muligheter. Det er viktig for oss og tilby ham hjelp fra personer vi har tillit til og som vi føler oss sikre på har både den medisinske kompetansen, men også den gjennomslagskraften overfor domstolen som kan overbevise dem at French trenger behandling helt frem til han er klar.

– Ikke en rettsak verdig

I løpet av den litt under en time lange seansen i retten i dag forsøkte aktor flere ganger å latterliggjøre French for at hans kongolesiske forsvarer, Marie Andre Mwila, hevdet at nordmannen var syk fordi han svettet i dag tidlig.

– Dette er Afrika, vi er ikke syke fordi vi svetter, sa aktor Nkulu Katenda til latter fra salen.

Og Graasvold var ikke videre imponert over aktors fremlegging av sine argumenter.

– Jeg synes ikke det er en rettsak verdig, svarte han pressen umiddelbart etter at retten var hevet.

I morgen reiser advokaten hjem til Norge, mens UDs spesialutsending Kai Eide blir noen dager til for å ha samtaler med ulike aktører som kan bidra med å løse saken på en diplomatisk måte.

Graasvold ønsker ikke å forskuttere hva som vil skje dersom French fremdeles ikke er frisk 21. januar, da saken etter planen skal startes opp igjen, men har et klart krav til retten:

– Jeg legger til grunn at de vil følge opp det samme ansvaret senere som de har gjort i dag dersom det viser seg at French ikke er i stand til å gjennomføre, sier Graasvold, som nå vil forsøke å legge til rette for at hans klient får hvilt og får den behandlingen som er riktig.

SISTE NYTT

Siste nytt