Vil sende sin 15-årige sønn i martyrdøden

TEHERAN (NRK): «Jeg vil gjerne følge far. Mor sier det er greit om jeg også drar til Syria og blir martyr». Moren smiler stolt til sønnen.

 Familien Farzaneh er en av martyrfamiliene i Iran

Enken og søsteren i hver sin mønstrede chador. De dypt religiøse kvinnene sørger ikke over Ham som ble drept i Syria etter 45 dager. Å ha en martyr i familien er en god ting for dem.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

NRK besøker familien Farzaneh hjemme i boligområdet myndighetene har bygget for sine ansatte i Revolusjonsgarden og Hæren. De er en av martyrfamiliene som bor her.

– Der det finnes ondskap må vi bekjempe den. Han dro for å støtte de undertrykte og for å redde religionen vår, sier den dypt religiøse kvinnen om sin pensjonerte mann, som var 52 år da han dro til Syria.

Henrettet av Al Nusra

I februar kom han til Aleppo og ble han tatt til fange av Al Nusra-fronten. Etter 45 dager ble han drept. Familien har ennå ikke fått liket hans hjem. Graven er tom.

Som de fleste iranere er familien Farzaneh sjiamuslimer, og Iran står på president Assads side i den blodige krigen.

Opprørsgruppene er i hovedsak sunnimuslimske, og sjiamuslimene frykter at sunniene skal ødelegge deres helligdommer i Syria.

Fikk sitt ønske oppfylt

Mohammed Hossein

Mohammed Hossein (15 år) gledet seg på farens vegne da han hørte at faren var blitt drept i Syria-krigen. – Far ønsket å bli martyr, forteller sønnen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Sønnen Mohammed Hossein husker dagen han fikk vite at far var blitt martyr.

– Jeg kom hjem fra skolen og merket at noe hadde skjedd, selv om ingen sa noe. Verken mor eller brødrene mine turte å si at far var død, fordi jeg var så knyttet til ham.

I stedet sa moren at faren var blitt såret i Syria.

– Dagen etter spurte mor meg forsiktig om hvordan jeg ville reagert om jeg fikk høre at pappa var blitt martyr. Jeg ville bli glad, svarte jeg. Dette var pappas drøm, fordi han ville få det bedre i det neste livet.

– Så jeg ble glad på hans vegne.

Afghanske fremmedkrigere

Mange av dem som slutter seg til de iranske syriafarerne er afghanske flyktninger bosatt i Iran.

På en enorme gravgården Behesht-e Zahra, Zahras Paradis, ligger over én million mennesker begravet.

En stor del av området er viet soldatene som falt under Iran-Irak-krigen på 1980-tallet. Men nå er det mange nye graver med nye portretter av unge menn.

Stolt familie

En tilhører Hamid Yazdani. Rundt graven sitter flyktningfamilien fra Kabul.

– Jeg er virkelig stolt av ham. Vi er alle både glade og stolte over å ha en martyr i familien, sier søsteren Saide Yazdani til NRK.

familien Yazdani på gravgården Beshesht-e Zahra

Hele familien Yazdani er stolte av martyr-sønnen Hamid. Mor og søster og nieser sitter ved graven hans på den enorme gravgården Beshesht-e Zahra.

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Vi kan ikke bare la IS ta seg til rette, sier faren Sayed Abbas Yazdani, som også er veldig stolt av sønnen.

Hadde han kunnet gjøre alt om igjen, hadde Abbas Yazdani sendt sønnen ut for å dø.

– Igjen og igjen hadde jeg sendt ham, understreker faren.

For med sin død, har sønnen hjulpet familien til et bedre liv. Martyrenes status er høy i Iran, og nå er flyktningfamilien belønnet med fast oppholdstillatelse.

SISTE NYTT

Siste nytt