Vil sende rombarn på internatskoler

I Ungarn er høyreekstreme på sterk fremmarsj, og partiet deres er det eneste som vokser i oppslutning på meningsmålingene. Det går ut over romfolket i landet.

Tilhengere avdet høyreekstremt partiet Jobbik i Ungarn

Det høyreekstremt partiet Jobbik i Ungarn nører opp under hatet mot romfolket i landet.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Åse Marit Befring Ungarn

Hver femte ungarer sier, i følge en måling utført like før jul, at de vil stemme på det høyreradikale partiet Jobbik.


– Vi har foreslått å sende rombarn på internatskoler for å fjerne dem fra miljøene sine. Der spesiallærere utdanner barna i et lukket miljø. På denne måten kan vi kanskje redde den neste generasjonen, sier Gyongyosi Marton fra Jobbik til NRK
.

– Ønsker et nytt Stor-ungarn

I fjor vant det høyreorienterte partiet Fidesz valget i landet, men det mest ekstreme utslaget av den høyreekstreme nasjonalismen i Ungarn er Jobbik, et høyreradikalt parti som stiller med uniformskledde stormtropper i gatene. Partiet fikk nesten 17 prosent av stemmene.

– Dette høres kanskje brutalt ut, men vi mener det ikke er en god ide å gi barnebidrag uten å stille krav til foreldrene. For i visse miljøer har barn blitt født fordi foreldre ønsker penger fra staten, uten å ta ansvar for barnet, påstår Marton, som representerer et parti som ønsker mer politi og kraftigere håndheving av lov og orden.

– Vil dere lage en politistat eller et nytt Stor-Ungarn?

– Man må skille de to. Jeg ville elsket hvis Ungarn igjen så sin opprinnelige form, med Transilvania i nord og Vojvodina i sør, men det er ikke mulig slik det ser ut nå. Det har vi verken økonomi eller militær til å gjennomføre, men jeg håper i nær fremtid at Ungarn igjen vil være sitt gamle jeg, sier Marton, før han fortsetter.

– Det er ikke slik at vi ønsker en politistat. Vi ønsker lov og orden, hvordan dette gjøres er et åpent spørsmål. Vi vil ha på plass et privat politi og vi vil ha et militær som ikke er engasjert i Afghanistan bare fordi amerikanerne vil det.

–Snart skal dere dø

I Gyongyospata halvannen times kjøretur nordøst for Budapest bor det høyreradikale partiet Jobbiks kjernevelgere. Ordføreren kommer fra det partiet og grunnleggeren av Jobbik er også herfra.

Alle som vil snakke med oss sier de liker partiet.

– De rydder opp, mener de. Og de sørger for sikkerheten.

Landsbyen NRK besøker har under 3000 innbyggere - nærmere 500 av dem er av romfolket. Det har ført til mange konflikter.

I mars i fjor holdt partiet Jobbik og den ungarske garde Magyar garda en demonstrasjon som ble kalt «samhold mot sigøynerterror».

Magyar Garda i Ungarn

Magyar garda sverer sin lojalitet til Ungarn og ønsker å forsvare 'ungarske holdninger'

Foto: Bela Szandelszky / AP

De mente politiet ikke gjør nok for å få ned kriminaliteten som de mente romfolket stod bak. Snart hadde flere hundre snauskaller inntatt byen.

De marsjerte gjennom gatene, rote slagord «Kom ut sigøynere», «snart skal du dø».

De fotfulgte alle som gikk ut av husene sine, til og med barn som gikk til og fra skolen turte etter hvert ikke å gå ut.

Nører opp under hatet

Det som driver partiet opp til nye høyder er økonomisk krise og hatet mot Rom-folket, skal vi tro en ungarsk valganalytiker.

– Ingen andre en Jobbik hadde noen løsning på problemene og til tross for at partiet har ganske enkle svar og baserer sin politikk på hat, var de de eneste som la frem en løsning på den etniske spenningen. Og det var nøkkelen til deres suksess, sier Andras Biro Nagy, politisk analytiker for den uavhengige tenketanken Policy Solutions.

Nagy peker på at Jobbik henter sine kjernevelgere fra arbeidsledige ungdom og at partiet står veldig sterkt i de nordlige og østlige delene av landet, men de er ikke uten innflytelse i hovedstaden Budapest heller.

– De siste 18 månedene som det konservative partiet har sittet ved makten har Jobbik hatt en betydelig påvirkning på Ungarns politikk. I flere saker kan vi se at regjeringen har tatt forslag fra Jobbiks program. Både ekstraskatten på internasjonale selskaper og deler av pensjonspolitikken var opprennelig Jobbiks forslag, sier Nagy.

SISTE NYTT

Siste nytt