Vil sende 5000 NATO-soldater

NATO-sjefen hyller president Barack Obamas tale og sier de europeiske allierte vil følge opp hans satsing.

Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen vil supplere Obamas økte innstas i Afghanistan.

USAs president Barack Obama offentliggjorde i natt at landet sender 30.000 flere soldater til Afghanistan. Etter 18 måneder vil tilbaketrekningen av soldatene begynne, sa Obama i talen.

USAs allierte vil supplere denne amerikanske opptrappingen med over 5.000 soldater, ifølge NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Ikke-amerikanske bidragsytere vil sende minst 5.000 flere til oppdraget, og sannsynligvis noen tusen til over det, sier han.'

Video nsps_upload_2009_12_2_11_16_3_391.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- NATO stiller med 5.000 nye soldater.

– Behov for flere styrker

Mange er positive til Obamas økte Afghanistan-innsats. FNs spesialutsending til Afghanistan Kai Eide er fornøyd med at Obama sender 30.000 flere soldater til landet.

Kai Eide
Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Jeg tror det er en god og riktig beslutning. Sikkerhetssituasjonen har blitt verre i landet det siste året, og det er behov for flere internasjonale styrker. Og det er særlig behov for dem for å aksellerere opplæringen av de afghanske styrkene, av både hær og politi. Det er der store deler av veksten ligger i Obamas strategi, sier Eide til nrk.no, på telefon fra Kabul.

- Ikke full tilbaketrekking

Kritikere på hjemmebane frykter nå at fienden nå vil holde seg skjult fram til USA trekker seg ut av landet. Kai Eide avviser dette:

- Det Obama sier er at han vil begynne å trekke ut om halvannet år, ikke at han forlater da. Obama sin strategi signaliserer et langsiktig engasjement. Samtidig som opplæringen av hær og politi styrkes, så må det ligge en langsiktig tenkning i bunn. Det han kom med i natt må suppleres med tilsvarende tenkning på sivil side.

(Artikkelen fortsetter)

Video nsps_upload_2009_12_2_7_15_18_372.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Flere soldater til Afghanistan.

- Depressiv fase

- Hva skal til for en full tilbaketrekking fra Afghanistan?

- Da må det være på plass institusjoner som selv kan ta ansvar for Afghanistans fremtid. Og vi må få en plan på plass for å bygge opp sivile institusjoner. En distriktsguvernør her har et operasjonelt budsjett på 12 dollar per måned og en lønn på seks dollar, og er ofte uten kontor. Det er fortsatt en situasjon hvor det aller meste av vekst i økonomien kommer fra utenlandsk bistand, sier Eide.

- Kan 18-månedersfristen flyttes på?

- De neste månedene må vi se fremskritt. På noen måneder kan vi kanskje snu utviklingen, selv om det er vanskelig. Vi har vært inne i en depressiv fase i forbindelse med valget, og den må vi bort fra, og over i en mer konstruktiv fase, sier han til nrk.no.

Stoltenberg også fornøyd

Også Jens Stoltenberg hilser Barack Obamas økte Afghanistan-innsats velkommen.

– Jeg hilser velkommen det styrkede amerikanske engasjementet for både å bidra til at afghanerne selv kan ivareta sin egen sikkerhet, men også for en gradvis overføring fra internasjonale styrker til egne afghanske styrker, sier Stoltenberg til NRK.

Obama ber andre land om å sende flere styrker til landet, men Stoltenberg kommer ikke med noen løfter på dette:

– Vi er blant de landene i verden som bidrar med flest soldater, sett i forhold til folketallet. Men det vi er opptatt av er at det legges opp til at vi kan gi mer trening og opplæring, slik at afghanske styrker kan overta mer av sikkerheten selv.

Vil overta land til å bidra

Andre statsledere som uttrykker støtte til Obamas politikk er Storbritannias statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy

– Jeg oppfordrer våre allierte til å samle seg bak president Obamas strategi. Storbritannia vil fortsatt gjøre alt for å overtale andre land til å bidra med soldater i Afghanistan, heter det i en kunngjøring fra den britiske statsministeren, ifølge NTB.

Brown inviterer samtidig alle de 43 landene som formelt har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen i Afghanistan til London 28. januar, for å diskutere veien videre.

SISTE NYTT

Siste nytt