NRK Meny
Normal

Vil selge president Barack Obamas fødselsattest for 100 dollar

Delstatspolitikerne på Hawaii vil forandre loven slik at alle såkalte «birthers», de som tviler på at president Barack Obama faktisk er amerikansk, kan kjøpe fødselsattesten hans for 100 dollar.

President Obama eller jihad-skilt i Colorado, USA

President eller jihad? står det på dette skiltet i utkanten av Denver i Colorado, USA.

Foto: David Zalubowski / AP

«Birther»-bevegelsen, som setter spørsmålstegn ved hvorvidt president Obama faktisk er født i USA, begynte under valgkampen i 2008.

«Birtherne» gir seg ikke

Bevegelsen har ennå ikke gitt seg med sin kamp, to år etter at presidenten inntok Det hvite hus i Washington D.C., til tross for overveldende bevis for at han er født på Hawaii - inkludert fødselsmeldingen som ble trykket i to hawaiiske aviser i 1961.

Tidlig i fjor mottok myndighetene på Hawaii ukentlig mellom 10 og 20 henvendelser fra personer som ønsket en kopi av presidentens fødselsattest.

Ifølge delstatens helsedirektør, Chiyone Fukino, kommer de fleste henvendelsene fra de samme seks personene. På grunn av de seks personenes pågang valgte til slutt Hawaiis daværende guvernør å innføre en lov som tillater delstatsansatte å ignorere henvendelser om kopier av fødselsattesten, skriver CBS News.

Siden loven ble innført har henvendelsene gått ned til bare fem i uken, ifølge nyhetsbyrået AP.

Annonsering av Barack Obamas fødsel i en avis fra Hawaii

Dette bildet viser fødselsmeldingen som ble trykket i avisen Honolulu Advertiser søndag 13. august 1961. I midten til venstre står det at herr og fru Barack H. Obama fikk en sønn 4. august.

Foto: AP

Vil ha attesten fra myndighetene, ikke fra Obama

I et forsøk på å få en slutt på «birther»-bevegelsens myte om at president Obama ikke er amerikansk - og derfor ikke er kvalifisert til å være president i USA - har fem demokratiske delstatspolitikere fremmet forslag om en lov som vil tillate alle som ber om det en kopi av presidentens fødselsattest - mot en avgift på 100 dollar.

– Dersom loven blir vedtatt, vil «birtherne» roe seg ned, sier republikaneren Rida Cabanilla. Hun er en av de viktigste støttespillerne bak loven.

– Alle disse folkene tviler fremdeles på om han er amerikansk fordi de ikke vil ha fødselsattesten fra president Obama selv. De vil ha den fra de hawaiiske myndighetene, sier Cabanilla.

Forslaget kan stanses på grunn av personvernet

Forslaget går ut på å forandre loven, som i dag bare gir anledning til å gi fra seg fødselsattester til de som har en reell interesse for disse, som for eksempel nære slektninger av de som ber om attesten. Avgiften på 100 dollar kan også hjelpe delstaten med de økonomiske underskuddet.

USAs president Barack Obama

To amerikanske presidenter: Barack Obama foran bildet av Abraham Lincoln.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Hawaiis nye demokratiske guvernør, Neil Abercrombie, som var en venn av president Obamas foreldre da de bodde på Hawaii, sa i desember at han ville frigi all den informasjonen som var nødvendig for å få lagt ballen død.

Men guvernørens desember-uttalelser kunne ikke bli fulgt opp på grunn av delstatens lov om vern av privatlivet. Det samme kan bli et problem med det nye lovforslaget.

Støtter flere forskjellige teorier

President Obama ble født på Honolulu, Hawaii, 4. august 1961. Hawaii er og var en amerikansk delstat. Da Obama ble valg til president var han 47 år gammel og hadde bodd i USA siden 1971.

Ifølge grunnloven må en amerikansk president være født i USA, 35 år eller eldre, og må ha bodd i USA i minst 14 år.

Hva som er «birther»-bevegelsens mål, er enkelt. De ønsker ikke Obama som USAs president. Men hvorfor og hva de argumenterer med, er ikke alltid like enkelt å forstå. Utgangspunktet for bevegelsen er at presidenten ikke er født i USA, men argumentene, antagelsene og insinuasjonene skifter ofte.

For eksempel mener noen av «birtherne» som har godtatt at president Obama ble født i USA, at han ikke er skikket til å lede landet fordi han - hevder de - da hadde et dobbelt statsborgerskap - amerikansk og enten kenyansk eller britisk.

Her er andre teorier de støtter:

  • Obama er født i Kenya. Moren hans bodde i Kenya med Obamas far, og etter at han ble født tok hun sønnen til Hawaii for å registrere fødselen. Hvorfor? Fordi hun visste at han en dag ville stille som presidentkandidat.
  • «Birthere» hevder at Obamas bestemor på farssiden har innrømmet at hun var til stede da han ble født, i Kenya.
  • Obama er indonesisk statsborger. Søsteren hans er født i Indonesia.
  • Obamas egentlig mellomnavn er ikke Hussein, men Muhammed.
  • Obamas fødselsattest er forfalsket.
  • Obamas fødselsattest er ikke forfalsket, men på Hawaii pleide de å gi slike til personer som var født utenlands.
  • Hawaii ga ikke fødselsattester til barn født i utlandet, men Obamas mor snakket usant om hvor han var født og sendte fødselsmelding til to aviser for å få tak i en slik attest.

Fordi Obama er svart?

Amerikanske kommentatorer spør seg om målet og konspirasjonsteoriene til «birther»-bevegelsen grunner i at USA har fått sin første svarte president.

Selv om Obamas medarbeidere under valgkampen, da ryktene begynte å gå, offentliggjorde fødselsattesten hans, stanset ikke dette skeptikerne.

Men slike konspirasjonsteorier er vanlige etter store hendelser, som for eksempel terrorangrepet mot New York 11. september 2001, månelandingen, drapet av president John F. Kennedy, og altså valget av Barack Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt