NRK Meny
Normal

USA og Russland vil samarbeide i kampen mot IS

På et møte i Paris har Russlands Sergej Lavrov og USAs John Kerry blitt enige om et etterretningssamarbeid i kampen mot terrororganisasjonen Den islamske stat.

John Kerry (L) og Segej Lavrov i Paris

USAs utenriksminister John Kerry og Russlands Sergej Lavrov møtes i Paris i dag og ble enige om å samarbeide tettere i kampen mot IS.

Foto: POOL / Reuters

– Vi har blitt enige om å intensivere etterretningssamarbeidet med tanke på IS, fortalte Kerry pressen etter møtet i Paris.

Russland har vært kritiske

Tidligere har Russland reagert sterkt på de USA-ledede luftangrepene mot IS-posisjoner i Syria.

– Amerikanske angrep mot IS-stillinger i Syria uten godkjennelse fra syriske myndigheter og uten mandag fra Sikkerhetsrådet, vil være et grovt brudd på folkeretten, fortalte en talsmann for russisk UD pressen for en måned siden.

Siden den gang har IS tatt kontroll over store landområder fra Assad-lojale styrker til tross for den stadige bombingen fra amerikanske hold.

De to siste dagene har det blitt gjennomført 21 luftangrep, ifølge Pentagon, som også hevder at IS har hatt mindre fremgang etter at luftangrepene startet.

Ifølge Kerry diskuterte de to også om «Russland kan gjøre mer for å støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene» som kjemper mot gruppen.

– Lavrov bekreftet at landet er forberedt på å bistå med våpen, noe de er i ferd med å gjøre. De har allerede skaffet noen og kan også potensielt bidra med trening og rådgivning, sier Kerry, som understreket at USA og Russland fortsatt har forskjellig oppfatning om situasjonen i Syria, men at de begge er enige om at IS ikke hører hjemme i det 21. århundre.

– Ikke noe sivilisert land kan støtte de grusomhetene som IS gjennomfører, og ingen skal kunne løpe fra ansvaret ved å stå opp mot og kjempe mot denne «sykdommen», sier Kerry.

Legger opp til ny IS-strategi

Nå planlegger USA og de over 20 landene som deltar i koalisjonen en ny strategi i kampen mot den brutale terrororganisasjonen.

USAs president Barack Obama, som etter planen skal møte koalisjonslederne i kveld, sier at han ser fram til å diskutere ytterligere tiltak i kampen mot IS.

Til tross for daglige luftangrep fra koalisjonens side, har IS tatt kontroll over nærmere halvparten av den syriske grensebyen Kobani og store deler av Iraks største provins, al-Anbar.

Fra området gruppen er nå, like vest for flyplassen, har de tilstrekkelig artillerikapasitet til å blokkere områder av Bagdad, hevder en militæranalytiker overfor CNN.

Opprørere fra IS har i flere uker beleiret Ayn al-Arab, en strategisk viktig by som ligger rett ved Syrias grense til Tyrkia. Den kurdiske YPG-militsen fra Syria forsvarer byen. YPG har nære bånd til PKK, som Tyrkia anser som en terrororganisasjon.

Nærmere 200.000 mennesker har flyktet til Tyrkia som følge av kampene i området rundt Ayn al-Arab.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt