Gjett hvilket land som vil gjøre rent i verdensrommet?

Det er ikke ofte at dette landet er i front innen romvirksomhet, men kanskje ikke så rart at det er akkurat dette feltet de satser på. «Clean Space One» heter prosjektet som selvfølgelig er foreslått av sveitsiske ingeniører.

Romrengjører

Slik skal verdensrommets nye ryddegutt «Clean Space One» gripe tak i søppel.

Foto: EPFL/Swiss Space Center

Søppelproblemet i verdensrommet bare øker. Så mange rakettdeler, ødelagte satellitter og annet krimskrams svever rundt jorden at det innen noen få år kan få katastrofale konsekvenser.

Mer enn 500.000 biter romsøppel er det der ute. Noen av bitene er store som lastebiler, andre er bare små flak av maling. Problemet er hastigheten, typisk 28.000 kilometer i timen.

Beskrivelse av romsøppel

Animasjon fra NASA som viser romsøppelet som nå er 'fri flyt'.

Foto: EPFL/Swiss Space Center

Dersom en satellitt, eller et stakkars menneske på tur utenfor romstasjonen, blir truffet av et malingsflak på et kvart gram, så er resultatet eksplosivt og ødeleggende.

For de fleste romfartsnasjoner har det lenge vært klart at noe må gjøres, men få konkrete tiltak har kommet fram.

Problemer i fremtiden

Det store problemet kommer om 10 til 20 år når mengden romsøppel, og det som ikke er søppel, blir så stor at en kollisjon vil føre til en kaskade av andre kollisjoner.

Resultatet kan være at alt vi har sendt opp i bane med ett kjedereagerende slag blir ødelagt.

Det sveitserne vil er å lage en ny klasse satellitter, rengjøringssatellitter. De skal være små, ikke mer enn 30 ganger 10 centimeter.

Det satellittene skal gjøre er ikke akkurat høyteknologisk. Med hjelp av små gripearmer skal de ta tak i den irriterende søppelbiten og styre både den og seg selv ned mot jorden i en selvmordsbane.

Den første satellitten er allerede i ferd med å ta form ved Det sveitsiske romfartssenteret.

– Vi ønsker å være pionerer. Romfartsorganisasjoner vil i økende grad måtte ta hensyn til romsøppel. De må være forberedt på å få fjernet det de sender opp i rommet, skriver direktøren ved senteret, Volker Grass i en pressemelding.

Romsøppel

Denne animasjonen fra NASA viser en halv million biter romsøppel i bane rundt jorden.

Foto: EPFL/Swiss Space Center

Ut i 2015

Den største utfordringen for sveitserne er å bygge gripeanordningen slik at rengjøreren kan ta tak i forskjellig typer søppel. De bruker derfor naturen som modell. En rekke organismer, spesielt små som lever i havet, har godt utviklede gripemekanismer.

Den første av rengjørerne er planlagt å bli sendt ut i verdensrommet i 2015.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt