Hopp til innhold

Vil revolusjonere dansk landbruk – nekter å stille krav til statsministeren

KØBENHAVN (NRK): De kjemper for kjøttfrie dager og 100 prosent økologisk landbruk, vil innføre 30 timers arbeidsuke og ta i mot flere flyktninger. De latterliggjøres i dansk politikk, men Uffe Elbæks parti Alternativet kan avgjøre hvem som sitter i statsministerstolen. Helt uten å stille krav.

Alternativets Rasmus Nordqvist foran Folktinget i København

Partiet Alternativets nestleder Rasmus Nordqvist mener det danske Folktinget er moden for nytenkning og ønsker mer makt til folket.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

På trappen foran Folketinget smiler mannen som om noen få dager kan ha tatt veien fra siste skrik i Paris via hånlig latter i Danmark til folkets stemme på Christiansborg.

Vil støtte Thorning-Smith

Rasmus Nordqvist jobbet for kort tid siden for de største motehusene i Paris og Danmark. Nå er han 1. kandidaten i Sjælland-storkreds og nestleder i partiet Alternativet. Partiet som har gått fra å være en mygg i dansk politikk til kunne avgjøre statsministervalget.

For på de siste meningsmålingene ligger søsterpartiet til Miljøpartiet De Grønne godt over sperregrensen på to prosent og kan få åtte mandater inn på Folketinget, og det er åtte stemmer til sittende statsminister Helle Thorning Smith sine røde blokk.

– Vi kommer til å støtte Helle Thorning Smith og henne røde blokk, fordi den grønne dagsorden ser veldig mørk ut med blå blokk, sier Nordqvist til NRK.

Vil dere stille noen krav?

– Nei, vi tror ikke på krav. For hvis du stiller ultimatum så kryper du langsomt opp i ett tre og så er det vanskelig å komme ned igjen.

Men hva kan dere ikke gå på kompromiss med?

– Det er helt avgjørende at vi får satt i gang en bærekraftig utvikling, men jeg kan ikke si her er grensen. Vi tror på forhandlinger og dialog, sier mannen som henter ¾ av stemmene sine fra storbyene København og Aarhus.

Hipster-appell

De fleste av dem er velutdannede og har såkalte kreative jobber i kulturlivet, medie- eller reklamebransjen, viser tall far danske Gallup.

«Cafe-latte-segmentet» kaller valgforskere det. «Hipstere» sier folk som stemmer til høyre for Alternativet.

På midten av 2000-tallet var det Marianne Jelved som var «radicool», så kom Villy-bølgen da Socialistisk Folkeparti (SF) ble store i 2007. Fire år senere var det Enhedslisten og Johanne Schmidt-Nielsen som «den kreative klassen» stemte på. I år ser det ut som den tidligere kaospilot-gründeren Uffe Elbæk har truffet den kreative nerven med sine store drømmer og langsiktige tanker.

– Jeg ser det ikke som en kulhets-greie, men en folkebevegelse som er satt i gang og som vi forsøker å bli en politisk stemme for, sier Nordqvist, som selvfølgelig inviterer alle til valgkampavslutningen med økologisk mat og øl et godt stykke unna Folketingets tradisjonsrike saler på torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt