NRK Meny
Normal

Vil presse flyplasser til å selge billig vann

EU arbeider nå med å få flyplasser til å selge billig vann til passasjerene etter at de har passert sikkerhetskontrollen.

Sikkerhetskontroll på flyplass

Reglene som forbyr reisende å ta med flytende væske på fly har gjort at butikker på flyplasser kan ta høye priser på drikkevann.

Foto: CHARLES DHARAPAK / Ap

Kø på Heathrow

Det ble lange køer på Heathrow (bildet) og andre flyplasser i august 2006 etter at britiske myndigheter sa at de hadde avverget et forsøk på å sprenge fly på vei til USA ved hjelp av flytende væske.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / Ap

Det sier EUs transportkommissær Violeta Bulc til den tyske avisen Welt am Sonntag i dag.

Flypassasjerer i EU får ikke lov til å ta med seg flytende væske i større mengder enn 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen. Den samme regelen gjelder også for norske flyplasser.

Regelen ble innført i 2006 etter at etterretningsvesener advarte om at terrorister hadde planer om å smugle inn sprengstoff kamuflert som flytende væske.

I praksis innebærer regelen at passasjerer som vil ta med seg vannet på flyturen må kjøpe vann inne på i avgangshallen.

Der tar butikkene seg gjerne svært godt betalt i forhold til hva som er vanlig butikkpris på flaskevann.

På Gardermoen koster en halv liter flaskevann 28 kroner, mens det på andre europeiske flyplasser kan være enda dyrere i forhold til hva som er vanlig i lokale butikker.

Vil selge vann for én euro

Violeta Bulc

EUs transportkommissær Violeta Bulc.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

EU-kommissær Bulc sier til avisen at EU har kommet langt i sine forhandlinger med flyplassene om å selge billigere vann.

Flyplassen i Brussel begynte sist sommer å selge vann for én euro – i underkant av ti kroner – rett etter at passasjerene har passert sikkerhetskontrollen.

– Vi er i intensive diskusjoner med sammenslutningen av flyplasser for hvordan man kan endre de høye prisene passasjerer må betale for vann, sier Bulc.

Nå har, ifølge Bulc, 126 flyplasser i Europa som til sammen står for 50 prosent av passasjertallet, har sagt seg villig til å selge billig vann.

– Det er ikke nok. Vårt mål er at alle flyplassene skal gjøre det, sier EUs transportkommissær Violeta Bulc.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt