Hopp til innhold

Vil opprette trygge soner i Syria

Jordan og Russland mener våpenhvilen som ble innført i det sørlige Syria i juli har vært en suksess. De vil nå opprette en såkalt sikker sone der.

To syriske barn i byen Daraa i det sørlige Syria.

To syriske barn i byen Daraa i det sørlige Syria

Foto: MOHAMAD ABAZEED / AFP

Jordans utenriksminister Ayman Safadi og hans russiske motpart Sergej Lavrov diskuterte mandag spørsmålet under et møte i Amman.

Sergei Lavrov og Ayman Safadi

Sergei Lavrov og Ayman Safadi holdt pressekonferanse mandag i Amman

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Våpenhvilen som trådte i kraft i de tre provinsene Daraa, Quneitra og Suweida 9. juli, var meklet fram av Jordan, Russland og USA.

Safadi og Lavrov mener våpenhvilen har vært «en suksess» og mener tiden er inne for en mer permanent løsning i denne delen av Syria.

Har støtte fra USA

– Vi har diskutert spørsmål vedrørende opprettelse av en nedtrappingssone i det sørøstlige Syria, sa Lavrov mandag. Ifølge Safadi slutter også USA opp om dette.

Jordan har en 370 kilometer lang felles grenselinje med Syria. Mer enn 330 000 mennesker har blitt drept i Syria. Landet har vært herjet av krigshandlinger siden 2011.

– Jordan, Russland og USA er fast besluttet på snarest mulig å opprette en trygg sone i området, sa Ayman Safadi, og opplyste at det pågår forhandlinger.

Jordanske myndigheter hevder det er flere enn 1.4 millioner syriske flyktninger i Jordan.

Syriske flyktninger i en leir mellom Syria og Jordan

Syriske flyktninger i Rukban-leiren. Denne leiren ligger i Syria like ved grensen mot Jordan.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / AFP

Dette har skapt store utfordringer for landet. Ved å opprette en sikker sone med en permanent våpenhvile håper landets utenriksminister at flyktningene etter hvert vil vende tilbake. Det er allerede varslet at flere av grensestasjonene snart vil åpnes.

Russland og Iran, som er allierte med president Bashar al-Assad, forhandlet i mai fram en avtale om å opprette fire trygge soner i Syria. Motparten i forhandlingene var Tyrkia, som støtter flere syriske opprørsgrupper.

19 sivile drept

Samtidig som det pågår forhandlinger om sikre soner i det sørlige Syria ble minst 19 sivile drept i flere luftangrep utenfor den syriske byen Deir al-Zor øst i landet. Det hevder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Åtte av de drepte befant seg i telt langs elva Eufrat, mens elleve andre sivile ble drept om bord i båter, ifølge SOHR. Ifølge eksilgruppa ble båter med sivile syrere også bombet i Eufrat-elva sørvest for Deir al-Zor søndag. Da ble 34 sivile drept i det som ifølge SOHR var russiske flyangrep.

Kamper utenfor Deir al-Zor

Det pågår nå kamper utenfor byen Deir al-Zor mellom syriske regjeringsstyrker og islamistgruppen IS.

Foto: SANA / Reuters

Storbyen Deir al-Zor er hovedstad i provinsen med samme navn. Den syriske hæren og allierte krigere er i full gang med en storoffensiv mot den ytterliggående islamistgruppa IS, som kontrollerer østlige deler av byen. Russland støtter det syriske regimet i krigen.

Store deler av Deir al-Zor har vært i IS' hender siden 2014. De gjenværende delene av byen huser 100.000 sivile og har vært beleiret av ekstremistgruppa. Provinsen grenser til IS-kontrollert territorium i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt