Hopp til innhold

Den spanske regjeringen vil oppheve selvstyret i Catalonia

Spanias visestatsminister bekrefter at regjeringen kommer til å oppheve Catalonias selvstyre hvis ikke regionen oppgir sin kamp for full uavhengighet.

Spanias visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria

Spanias visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria sier regjeringen har tenkt å benytte den sovende paragrafen i grunnloven.

Foto: Juan Medina / Reuters

Tidligere har sentralregjeringen i Madrid uttalt at den vurderer å oppheve det regionale selvstyret. Nå går altså visestatsministeren et skritt lenger.

– Hvis ikke Puigdemont gir et tilfredsstillende svar innen torsdag, vil han forårsake anvendelsen av paragraf 155, sa visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria til den spanske nasjonalforsamlingen ett døgn før fristen utløper.

Politisk krise

Spanias statsminister, Mariano Rajoy oppfordret også Catalonias leder til å trekke tilbake kampen for selvstendighet for regionen så snart som mulig. Rajoy viste til at det ellers ville føre landet ut i en dyp politisk krise.

SPAIN-POLITICS/CATALONIA

Spanias statsminister, Mariano Rajoy oppfordrer Catalonias leder til å oppgi kampen for full uavhengighet.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Statsministeren ba Puigdemont handle fornuftig og ivareta interessene til alle spanjoler og katalanere.

I utgangspunktet hadde Puigdemont frist til mandag med å klargjøre om han, regionregjeringen og deler av regionparlamentet faktisk har erklært sin uavhengighet fra Spania eller ikke.

Usikkerheten var stor etter at en uavhengighetserklæring først ble proklamert og undertegnet, for umiddelbart å bli satt på hold.

Puigdemont svarte på regjeringens frist med et brev hvor han unnvek spørsmålet om uavhengighetserklæringen. Dermed ble fristen utvidet med ytterligere tre døgn.

Urix forklarer: Catalonias vanskelige vei fremover

Grunnlovsstridig

For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene i Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet. Rundt 90 prosent stemte da for løsrivelse fra Spania. Men kun 43 prosent av de stemmeberettigede valgte å delta i avstemningen, som ble boikottet av opposisjonen.

Avstemningen ble heller ikke overvåket av uavhengige observatører eller et nasjonalt valgorgan, slik at tall for deltakelse og resultat er kun regionmyndighetenes egne.

Både regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig.

Protester i parlamentet

Mandag ble to katalanske separatistledere, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, varetektsfengslet, mistenkt for oppvigleri.

Sànchez leder Assemblea Nacional Catalana (ANC), en organisasjon som kjemper for full uavhengighet for Catalonia. Det samme gjør organisasjonen Òmnium Cultural, der Cuixart er leder.

De to anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene foran folkeavstemningen om løsrivelse.

Spain Catalonia

Folkevalgte i Parlamentet holdt opp plakater der de krevde at to katalanske seperatistledere skulle slippes fri fra fengsel.

Foto: Francisco Seco / AP

200.000 mennesker demonstrerte dagen etter i Barcelona med krav om at de to må løslates. Onsdag holdt rundt 50 folkevalgte opp plakater i den spanske nasjonalforsamlingen med krav om at Sànchez og Cuixart slippes fri og beskrev dem som politiske fanger.

Uavhengighetskampen har liten støtte internasjonalt, og myndighetene i mange europeiske land har gjort det klart at de støtter Spanias regjering.

SISTE NYTT

Siste nytt