Vil øke presset mot Gaddafi med ny taktikk

NATOs krig mot Muammar Gaddafis styrker i Libya går nå inn i en ny fase.

Opprører med maskingevær i Libya

Opprørerne i Libya har kjempet i tre måneder mot Gaddafi og hans styrker uten å vinne. Nå tar Vesten i bruk helikopter for å få til en rask avgjørelse på krigen.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

To måneder inn i krigen mot Gaddafis styrker endrer nå NATO på strategien.

Frankrike og Storbritannia tar nå i bruk kamphelikoptre, og angrepene er intensivert de siste par nettene. Frankrike tar i bruk 12 kamphelikoptre av typene Tigre og Gazelle, mens Storbritannia bidrar med et ukjent antall USA-bygde Apache-helikopter.

Bombeangrep i Libya

Nattens bombeangrep i Libya skal ha krevd minst tre menneskeliv.

Foto: EVN

Tripoli ble i natt rystet av en rekke kraftige eksplosjoner , etter at kampfly fra NATO nok en gang var på vingene over den libyske hovedstaden. Ifølge en libysk regjeringstalsmann ble minst tre mennesker drept og 150 såret i flyangrepene, som var rettet mot regjeringsstyrkenes forlegninger.

- Dette var definitivt det største og mest konsentrerte angrepet vi har gjort hittil i denne operasjonen, sier en NATO-talsmann.

- Øker det militære presset

Frankrikes utenriksminister Alain Juppe sier ifølge AFP at strategien de neste ukene er å øke det militære presset og samtidige bevege konflikten i retning av å få på plass en politisk løsning.

Analytikere mener dette viser at Vesten er i ferd med å bli bekymret over at konflikten drar ut i langdrag. Tre måneder har gått siden opprørene i Libya startet - og det er nå to måneder siden vestlige land startet bombingen. Likevel kommer det ikke meldinger om at kollapsen til Gaddafis regime er nært forestående.

Franske kampflyhelikopter av typen Tigre

Franske kampflyhelikopter av typen Tigre er nå satt inn i krigen i Libya.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Juppe sier at bruken av helikoptre vil gjøre det lettere å angripe skjulte militære installasjoner i bykjerner og samtidig lettere unngå at sivile blir drept.

Storbritannias sikkerhetsminister Gerald Howarth sier at kampflyene ikke er like velegnet til å treffe mål som våpenlagre og tankbiler.

Men Danmarks forsvarsminister Lene Espersen advarer mot at bruken av helikopter kan føre til at NATO går lengre enn FN-mandatet tilsier - nemlig å beskytte sivilbefolkningen.

Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole sier at helikoptre gir mer nøyaktige angrep, bedre oversikt og større grad av fleksibilitet.

Ber om bakkestyrker

Samtidig som NATO endrer strategien, går spekulasjonene på om NATO blir nødt til å sette inn bakkestyrker for å knekke Gaddafi-regimet.

Tidligere hærsjef i Storbritannia, General Lord Dannatt, tror man må gå til dette skrittet for å få ut Libyas diktator - og samtidig hjelpe landet etter at han er fjernet.

- Dersom man ikke er villige til å hjelpe opposisjonen på bakken - med støtte fra lufta - vil man ikke se den framgangen man ønsker, sier han, ifølge Daily Mirror.

Også i fransk media går nå spekulasjonene om at kamphelikopterne er det første skritt på veien mot at franske spesialstyrker skal kjempe på bakken.

NATO sier at de har kraftig forkrøplet Gaddafi-styrkenes slagkraft, men de har ikke vært i stand til å sette inn dødsstøtet mot regimet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt