NRK Meny
Normal

Vil massevaksinere New York

I frykt for at dødsviruset H1N1 skal ta flere liv innfører guvernør David Paterson unntakstilstand i helsesektoren i staten New York.

Svineinflunensa i USA

MASSEVAKSINASJON: Helsemyndighetene i New York har erklært unntakstilstand, og ønsker å vaksinere så mange som mulig omgående. Her får en gutt vaksine på Rockville High School i Rockville i Maryland.

Foto: Tim Sloan / Scanpix/AFP


Hele 75 dødsfall i delstaten kobles til svineinfluensaviruset. Nå frigjør guvernøren ressurser for at så mange som mulig kan vaksinere seg mot viruset.

Jordmødre, fødselshjelpere og tannpleiere er noen av yrkesgruppene som nå får rett til å skrive ut resepter og vaksinere de som måtte ønske det, melder Newsday.com .

Statens helsevesen har også fått tillatelse til å bestille dobbelt så mange doser vaksine enn det som var planlagt.

5,7 millioner tilfeller

Opptil 5,7 millioner tilfeller av H1N1-viruset rammet USA mellom april og juli, ifølge et ferskt estimat fra Senter for sykdomskontroll- og forebygging (CDC).

Estimatet er basert på at for hvert bekreftede tilfelle, er det 79 som ikke er rapportert inn.

Tallene ble publisert i senterets tidsskrift «Emerging Infectious Diseases» torsdag, skriver HealthDay .

20.000 innleggelser

Det er ikke kommet noen oppdateringer på disse tallene siden juli.

- Men vi tror at mange millioner allerede har pådratt seg viruset her i USA. Og hittil har vi hatt over 20.000 innleggelser på sykehus, sier CDC-sjef Anne Schuchat.

Dødeligheten i USA er mye lavere enn først antatt. - Det er veldig gode nyheter for Norge , sier professor i sosialmedisin Steinar Westin til NRK.no.

14 nordmenn

Her i landet ble det 14. svineinflunsadødsfallet bekreftet torsdag . Det gjør Norge til det desidert hardest rammede landet i Norden. Her er tre mulige forklaringer.

Også i resten av verden er frykten for svineinfluensa stor.

Advarsel til Mekka-farere

Muslimske pilegrimer som planlegger å reise til Mekka i Saudi-Arabia, blir nå advart mot å reise.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Saudi-Arabia ber folk i risikogruppene om å holde seg hjemme fra det helligste ritualet til muslimene, skriver tidsskriftet Science, ifølge Mercurynews.com .

Rådet fra helsemyndighetene er at de med kroniske lidelser, barn under tolv år, gravide og alle som er eldre enn 65 bør avstå fra årets Mekka-ferd.

De friske bør vaksinere seg først.

Ikke bekymret

Men amerikanske muslimer som Mercurynews har snakket med, er ikke bekymret.

- For det første er det en såpass lang flytur til Saudi-Arabia, og timene med køståing og gåing blir så mange at de fleste unge, gamle og gravide ikke drar likevel, sier Tahir Anwar (31).

- For det andre deler også mange holdningen om at «vi gjør reisen for Gud, så Gud vil beskytte oss», legger han til.

Kina vaksinerer Mekka-pilgrimer


I Kina har myndighetene i år tilbudt gratis vaksiner til pilegrimer med kurs for Mekka, ifølge Alt om Kina .

I fjor dro mer enn tre millioner muslimer til Mekka for å delta i Haj, den årlige pilegrimsferden. I slike folkemasser sier det seg selv at smitte kan spre fort.

Svineinfluensa
Foto: George Frey/Getty Images / Scanpix/AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt