Vil markere Jackson i hele verden

Ett år etter at Michael Jackson døde, vil fans over hele verden vise sin kjærlighet til en av verdens mestselgende artister.

Over hele verden vil fans på fredag danse, synge og markere dødsdagen for artisten.

I Tokyo er det planlagt en stor overnattingsfest, mens fans i Los Angeles vil besøke graven. Det er også annonsert en verdensomspennene flashmob-dans, lik den som ble arrangert i Stockholm i fjor sommer.

– Opplever respekt

Etter tiår med skandaler, rettssaker og pedofilianklager har det å stå åpent frem som Michael Jackson-fan vært en stor påkjenning for mange. De tider er forbi.

Stine Fiskaa utenfor Neverland

Stine Fiskaa utenfor Neverland for ett år siden.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg har alltid vært stolt over å være Michael Jackson-fan, men det siste året har folk vært mye mer opptatt av musikken og artisten enn skandalene og ryktene. Jeg opplever nå at han får mye mer respekt for musikken sin, sier Stine Fiskaa, som deltok i Kvitt eller dobbelt om Jackson.

For ett år siden reiste Ålseundjenta til Los Angeles for å ta farvel med sitt store idol. Der var hun en av de heldige som fikk sitte ringside og se noen av verdens største artister hylle Michael Jackson i Staples Center.

Les: Da verden sa farvel til The Gloved One

– Jeg er veldig glad for at jeg reiste til LA og fikk tatt avskjed med ham der. Det går faktisk ikke en dag uten at jeg tenker på minnemarkeringen.

Nå, ett år etter, er hun tilbake i USA. Ikke for å markere dødsdagen, men for å nyte en avslappende ferie sammen med moren.

– Vi har allerede møtte mange Michael-fans, og på fredag skal vi reise til Disneyworld. Han var så glad i de ulike Disney-figurene og elsket Disney. Så jeg ønsker å hedre ham på den måten, sier Stine.

NETT-TV: se video av Michael Jackson fans i Los Angeles torsdag 24.06

Video Jacksons fans besøker graven

Medlemseksplosjon

Det er ikke bare Stine som opplever økt anerkjennelse og respekt for artisten mange er så glad i. Den offisielle norske fanklubben har opplevd en voldsom interesse etter hans død.

– Det siste året har vi omtrent doblet medlemstallet, forteller leder for fanklubben, Ola Hunnestad til NRK.no.

På fredag blir det imidlertid rolig.

– Vi kommer ikke til å ha noen offisiell markering av hans dødsdag, men vi vil samles i Oslo og gå ut. Der er det flere utesteder som har annonsert Jackson-fester, sier Hunnestad.

Sendt solsikker

De mest ihuga fansene har reist til Los Angeles og hans gravsted Forrest Lawn Cemetary.

– Fanklubben har sendt favorittblomsten hans, solsikker, til graven, forteller Hunnestad.

Og de norske fansene er ikke alene. Flere tusen solsikker har allerede kommet til gravstedet i Los Angeles.

Mange Jackson-fans har sendt solsikker til Forest Lawn Memorial

Mange fans har sendt solsikker til Forest Lawn Memorial ett år etter at Michael Jackson døde.

Foto: AP Photo/Reed Saxon

Får ikke komme inn

Katherine Jackson, som har omsorgen for Jacksons tre barn, sier i et intervju med Daily Mirror at familien vil samles på graven fredag.

Det er forventet at noen av Michael Jacksons fans vil prøve å ta seg inn på kirkegården. Blant annet har gruppen Justice4MJ tidligere erklært at «ingenting kan stoppe dem fra å være sammen med Michael Jackson» 25. juni. De planlegger også å plassere en stor kiste fylt med bilder og hilsener til Michael ved graven.

Samtidig har Forest Lawn-kirkegården iverksatt nye sikkerhetsregler, som blant annet gir vaktene lov til å vise bort alle som oppholder seg ved mausoleet der Michael Jackson kiste er plassert.

Heller ikke utenfor kirkegården er det frie tøyler. Det lokale politiet vil forby overnatting eller parkering i nærheten av Forest Lawn, og nekter alt salg av effekter og andre ting.

Politiet i Los Angeles har også avvist fansens ønsker om å slippe duer og ballonger ved graven. Det vil heller ikke være lov til å synge eller danse, men det forbudet vil trolig flere bryte.

Avduker sønnen

I Jacksons hjemby, Gary, vil Kathrine Jackson avduke en stor statue av sønnen utenfor barndomshjemmet. Der er det også ventet at Jacksons tre barn, Prince Michael, Paris og Blanket vil være til stede under avdukingen.

Michael Jacksons fra Joe, utenfor huset i Gary, der en statue vil bli avduket

Michael Jacksons fra Joe, utenfor huset i Gary, der en statue vil bli avduket fredag.

Foto: John Smierciak / Ap

Trolig vil også at mange fans samle seg foran The Apollo Theater i Harlem i New York, stedet det The Jackson 5 først ble oppdaget i 1967.

Madame Tussaud i samme by åpner også en Michael-utstilling, med voksfigurer som skal representerer hele hans karriere.

Av de mer odde innslagene finnes det en mulighet i Tokyo til å betale 1000 dollar for å overnatte i Michael Jacksons senger og møbler i Neverland Collection, som er verdens eneste offisielle Michael Jackson-utstilling.

Flere konserter

Familien selv vil arrangere en egen seremoni på hotellet Beverly Hills Hilton lørdag, der flere internasjonale stjerner - i tillegg til norske Kristian Valen - vil opptre, ifølge Se og Hør.

I London vil det bli satt opp et spesielt hyllestshow i forbindelse med dødsdagen. På London’s Lyric Theater, som til daglig huser Jackson-showet «Thriller! Live», vil det på torsdag bli satt opp et spesialshow, der blant annet «Britan’s Got Talent»-vinneren Diversity vil synge et utvalg av Jacksons sanger sammen med Thriller!Live ensemblet, skriver BBC.

Til tross for den massive interessen rundt Jackson har flere hylningskonserter blitt avlyst på grunn av dårlig billettsalg. Blant annet har hans bror Marlons prosjekt, The Tribute, blitt avlyst flere steder rundt om i verden.

Jackson på Twitter

Fans på jakt etter å markere dagen med tekst eller Twitter kan ved hjelp av et amerikansk mobilselskap få tips om hvordan man kan forkorte Jacksons sanger til 140 tegn.

Som for eksempel: "ABC EZ as 123 o simple as doe ray me abc baby u and me grl" and "Cuz this is thrilla thrilla nite there ain't no 2nd chance against the thing w/40 eyz, girl."

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt