Vil legge «mademoiselle» død

Franske kvinnesakskvinner har mobilisert i kampen for like rettigheter i forbindelse med at Dominique Strauss-Kahn torsdag skal møte Tristane Banon, kvinnen som har anklaget ham for voldtektsforsøk.

Tristane Banon og demonstrasjon

Franske kvinner (her under en demostrasjon mot vold og voldtekt i Paris 11. september) har trappet opp kampen for like rettigheter i tilknytning til Tristane Banons (t.h.) anklager mot Dominique Strauss-Kahn.

Foto: Michel Gangne/Gonzala Fuentes / AFP/Reuters

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn kom tilbake til Paris onsdag før møtet med Tristane Banon tordag. Han har vært noen dager på ferie i huset sitt i Marrakech i Marrokko.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
Tristane Banon

Tristane Banon tok til tårene da hun deltok på en demontrasjon mot voldtektsmenn i Paris sist lørdag.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
Nora Berra

Statssekretæren i det franske helsedepartementet, Nora Berra, siier at diskrimiering ikke bare skjer i politikken, men overalt i det franske samfunnet.

Foto: REMY GABALDA / Afp

Tordag skal tidligere sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, møte journalisten Tristane Banon, som har anmeldt ham for voldtektsforsøk.

Begge er tidligere avhørt av politiet, men franske påtalemyndigheter vil nå at de to skal møtes ansikt til ansikt for å forklare seg om hva som skjedde mellom dem i 2003 da Banon skulle intervjue Strauss-Kahn.

Banon anklager den nå 62 år gamle politikeren for å ha forsøkt å voldta henne i en leilighet i Paris i 2003. Strauss-Kahn har innrømmet at han prøvde seg på henne, men han avviser at han brukte vold.

– Får ikke sove

Den nå 32 år gamle Tristane Banon har fortalt at hun er nervøs før møtet med Strauss-Kahn

– Selvfølgelig er jeg redd og selvfølgelig kommer jeg ikke til å få sove natten før, sa Tristane Banon til franske journalister lørdag.

Da deltok hun på en demonstrasjon foran tinghuset i Paris til støtte for kvinner som har vært utsatt for vold eller voldtekt.

Satt kjønnsforskjeller på dagsordenen

Uansett hvordan det måtte gå i møtet mellom Banon og Strauss-Kahn så har saken satt et skarpt lys på kvinners stilling i det franske samfunnet.

Før Strauss-Kahn-saken, eller «L'affaire DSK» som den kalles i Frankrike, var det tabubelagt å snakke om seksuell trakassering i Frankrike.

– Kvinner vil ikke bli satt i den kategorien som sier at det er et problem. I Frankrike vil du være på forførerens side. Det er den gode siden....fordi det er der makten er, sier den filosofen Genevieve Fraisse, som jobber med kvinnespørsmål ved det franske senteret for vitenskapelig forskning (CNRS) til Los Angeles Times.

Uklare franske lover

Franske lover om seksuell trakassering er skrevet så uklart at det er vanskelig å få noen dømt.

Offeret må bevise at overgriperens intensjoner, noe som ifølge kvinnegrupper kan være svært vanskelig.

– I Frankrike er det gastronomi, det er monumenter og det er det franske forholdet mellom menn og kvinner, sier Marilyn Baldeck, leder for Den europeiske sammenslutningen mot vold mot kvinner i arbeidslivet (AVFT).

Hennes gruppe har arbeidet for en klarere juridisk definisjon av hva som er seksuell trakassering.

– De ser på oss galninger, som gjennom det vi gjør vil forstyrre det fantastiske forholdet mellom menn og kvinner i Frankrike, sier en ironisk Marilyn Baldeck.

Vil fjerne «mademoiselle»

Logoeen til madameoumadame.fr

Logoeen til madameoumadame.fr

Foto: Faksimile

Denne uken startet to kvinnesaksgrupper en kampanje for å få slutt på den offisielle bruken av ordet «mademoiselle», eller frøken på norsk.

I motsetning til på de fleste andre europeiske språk så eksisterer fortsatt skillet mellom fru (madame) og frøken (mademoiselle) på fransk.

For eksempel vil det på et brev fra skattevesenet til en ugift kvinne stå mademoiselle i tillegg til navnet.

Til sammenligning er bruken av det nøytrale Ms utbredt på engelsk, mens tyskerne avskaffet ordet fraulein i offisiell bruk så langt tilbake som i 1972.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Madame eller mademoiselle

Et bilde fra den franske byen Dijon i 2008 viser en eldre madame som går forbi en reklameplakat av en ung mademoiselle.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Det kan synes som en detalj, men det symboliserer ulikhetene veldig godt, sier Julie Muret, fra kvinnesaksgruppen of «Osez le feminisme!» (Tør feminismen!), til nettstedet Le Bien Public.

Den franske entertaineren Maurice Chevalier

Den franske entertaineren Maurice Chevalier sang om «Mademoiselle de Paris», frøkenen fra Paris.

Foto: Amundsen, H. A. / SCANPIX

Osez le feminisme!» startet sammen med gruppen «Chiennes de Garde» (vakthundene) denne uken kampanjen for å få mademoiselle bort fra offisiell spåkbruk.

– Det tvinger kvinner til å offentliggjøre deres personlige og offisielle situasjon, noe menn ikke trenger, sier Julie Muret.

Hun får støtte av forfatteren Laurence Waki, som har skrevet boken «Madame ou Mademoiselle». Waki sier at det er utålelig at noen skiller på alder eller sivilstatus når de tiltaler henne.

Har skapt debatt

Facebook-siden til «Osez le feminisme!» har kampanjen vakt debatt og langt fra alle mener striden er viktig.

– Dette setter feministkampen i et dårlig lys, det drukner viktige saker, skriver en kvinne ved navn Mirelle på siden.

Hun vil heller at kvinnesaksgruppene skal bruke energien på områder som fremstillingen av kvinner i reklame og lik lønn for likt arbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt