Vil lage nytt mini-Sovjet

I presidentvalgkampen i Russland vil kommunistleder Gennadij Zjuganov gjenopprette deler av Sovjetunionen.

Mini-Sovjet

DRØMMER OM STORHET: Russlands kommunistleder vil fjerne grensene mellom Russland, Hviterussland og Ukraina.

Foto: Montasje: Åsmund Matzow / NRK

 

Han går inn for at de tre slaviske statene Ukraina, Hviterussland og Russland danner en ny union.

Zjuganov vil også styrke forholdet til Kina og ruste opp de militære styrkene.

Det var en selvsikker, humoristisk og brumlete kommunistleder som møtte det internasjonale pressekorpset i Moskva torsdag.

Det russiske kommunistpartiet som fyller 15 år om noen dager, er ifølge Zjuganov ikke en etterlevning av det sovjetiske kommunistpartiet.

- Partiet var en del av staten og de som tjenestegjorde der og ikke gjorde dumheter - de drakk, i følge Zjuganov.

Demokratiparti

Dagens kommunistparti er varme talspersoner for demokratiet.

- Vårt parti er en garanti mot full terror og en politistat. Dette partiet slåss for demokratiet, rettferdighet og menneskerettigheter. Vi er partiet som skal sørge for et verdig liv, sier Zjuganov.

Siden oppløsningen av Sovjetunionen for 16 år siden har Russlands folketall gått ned med 10 millioner mennesker. I fjor ble det drept over 32000 mennesker i vold og rene henrettelsesaksjoner. Narkomani og fyll er en del av hverdagen.

I ti av landets mest vellykkede områder, som Moskva, St. Petersburg og andre byer bygges det boliger. I resten av landet bygges det praktisk talt ikke. Landet har et stort uløst boligproblem - ikke minst i forhold til at 200.000 offiserer i de væpnede styrkene fremdeles ikke har et husvære.

- Kort sagt så er boligspørsmålet en av de viktigste oppgavene vi har, sier han og legger til at Russland er et land med oligarker, banditter og kriminelle tjenestemenn.

Enorm korrupsjon

Korrupsjonen er forøvrig en av Zjuganovs kjernesaker. Den er i følge den russiske riksadvokaten like stor som det russerne betaler i skatt hvert år. Anslagsvis 250 milliarder dollar.

Det vil si at hver russer som betaler skatt - betaler omtrent det samme beløpet i bestikkelser hvert år.Det gjør de for å få de helsetjenestene de i følge loven skal ha. Det gjør de for at barna skal komme inn på universitetet, og de betaler heller en tusenrubelseddel i bestikkelse til trafikkpolitiet for å slippe å få bilen taua inn og selv bli satt i endeløse avhør - for en forseelse de selv mener de ikke har begått.

Drømmer om storhet

Gennadij Zjuganov

DEMOKRATISK: - Vårt parti er en garanti mot full terror og en politistat, sier den russiske kommunistlederen Gennadij Zjuganov.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Men Zjuganov har heller ikke glemt storheten fra Sovjetunionen. Derfor bekymrer det han sterkt at land som Ukraina nå står på nippet til å gå inn i Natoalliansen.

- Hvis Ukraina knytter seg opp til Nato, så er det etter mitt syn den verste som kan skje. En mye bedre utvikling ville være om Ukraina, Hviterussland og Russland slår seg sammen og sikrer utviklingen og velferden for sine barn.

I likhet med den nåværende presidenten vil han styrke de militære styrkene - bare at han vil gjøre det mye mer enn Putin. Zjuganov har også stor sans for Kina - som i følge han er et eventyr. De har klart å forene kommunismens idealer med konfutseanisme og kapitalisme.

Kjemper mot bjørnen

Kommunistpartiet fikk ved valget på ny nasjonalforsamling i desember vel 10 millioner stemmer. Det er rundt 11 prosent av velgermassen. Til sammenligning har Vladimir Putins utpekte etterfølger, Dmitiri Medvedev, over 60 prosents oppsluting på meningsmålingene.

Zjuganov koster på seg en liten anekdote, som et apropos til den store støtten Medvedev har. Navnet Medvedev er avledet av bjørn, slik at han på norsk ville hett Bjørnsen.

- En mann gikk seg vill i skogen. Han ropte og skrek på hjelp. Plutselig stod det en svær bjørn bak ham, som sa.

- Hva er du roper og skriker slik for?

- Åh, jeg har gått meg bort og var så redd, svarte mannen.

- Vel, her er jeg. Synes du at det hjelper deg på noen måte?

Valget på ny president i Russland skjer 2. mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt