NRK Meny
Normal

Vil la homofile soldater stå fram

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon mener det ikke vil by på store problemer å oppheve forbudet mot at soldater kan stå fram som homofile og lesbiske.

Amerikansk soldat i Afghanistan

Det amerikanske forsvarsdepartementet vil oppheve forbudet mot at åpnt homofile og lesbiske soldater skal kunne tjenestegjøre.

Foto: Rafiq Maqbool / AP

I en rapport som Pentagon har offentliggjort i kveld heter det at det store flertallet av soldater heller ikke har innvendinger mot at forbudet oppheves.

- Vi er begge overbevist om at forsvaret kan oppheve forbudet, selv om amerikanske soldater er med i to kriger, sier rapportens forfattere, general Carter Ham og Pentagons fremst juridiske rådgiver Jeh Johnson.

Mange har uttalt seg

Rundt 400.000 soldater i aktiv tjeneste og i reserven har uttalt seg. Det samme har 150.000 av deres partnere gjort. 70 prosent av dem mener en opphevelse av forbudet er positiv, blandet eller uten betydning.

Rundt 70 prosent av soldatene har vært i samme avdelinge som soldater de antar var homofile eller lesbiske.

Motstanden er størst i marinekorpset der mellom 40 og 60 prosent er i mot å endre den nåværende praksisen.

Hittil har homofile og lesbiske soldater kunnet tjenestegjøre dersom de ikke har fortalt om sin seksuelle legning, etter prinsippet «ikke spør, ikke fortell».

Håper på Kongressen

President Barack Obama håper rapporten vil føre til at Kongressen forlater det tidligere prinsippet som president Bill Clinton i sin tid innførte.

Forsvarsminister Robert Gates kom med den samme oppfordringen etter at rapporten ble offentliggjort. Han håper politikerne vil handle raskt for å unngå langvarige rettssaker.

En lovendring vil kreve 60 stemmer i Senatet for å unngå en avvisning eller bruk av uthalingstaktikk. Demokratene håper på støtte fra tilstrekkelig mange republikanske representanter til å få et vedtak på plass.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt