Vil kutte pengene, men ikke strømmen

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier at den ukrainske regjeringen vil stanse enhver pengeoverføring til de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina. Strømmen og gassen vil de derimot ikke kutte.

Opprørssoldater i Donetsk

En såkalt æresgarde holder vakt utenfor teateret i Donetsk, før opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko skal avlegge ed som områdets nye leder. Nå svarer sentralmyndighetene i Kiev med å strupe pengestrømmen.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Jatsenjuk sier det er uaktuelt å bevilge penger til Luhansk og Donetsk - som fremdeles er under kontroll av pro-russiske separatister - over statsbudsjettet.

– Så lenge Donetsk og Luhansk er kontrollert av terrorister, vil ingen utgifter i området bli finansiert over statsbudsjettet, sa Jatsenjuk i forbindelse med et regjeringsmøte.

Men selv om pengestrømmen kuttes, vil ikke det samme bli gjort med forsyninger av gass og elektrisitet. Disse vil bli opprettholdt som vanlig.

Jatsenjuk sier at sentralmyndighetene gjør dette av hensyn til vanlige ukrainere i området, gitt at vinteren står for døren.

Vil annullere selvstyrestatus

I går avla opprørslederen i Donetsk-området, Aleksandr Zakhartsjenko, en ed som leder av den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, etter å ha blitt erklært som vinner av det omstridte valget i helgen.

Aleksandr Zakhartsjenko avlegger omstridt ed

Aleksandr Zakhartsjenko etter at han har avlagt sin omstidte ed som leder av den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

I dag går han hardt ut mot president Petro Porosjenko.

Porosjenko har truet med å sette til side avtalen som gir selvstyrestatus til Luhansk og Donetsk – som til sammen utgjør Donbass-området.

Dette fordi opprørerne trosset advarsler fra sentralmyndighetene i Kiev og arrangerte de omstridte valgene som skulle gi separatistområdene legitime, folkevalgte ledere.

– Kievs kansellering av den særskilte statusen for Donbass er til stor skade for fredsprosessen, sier separatistlederne i Donetsk og Luhansk i en felles erklæring i dag, onsdag.

Selvstyrestatusen ble gitt i forbindelse med inngåelsen av våpenhvileavtalen, som ble undertegnet i Minsk 5. september.

Separatistene sier de ikke lenger vil rette seg etter Minsk-avtalen, ettersom de mener den allerede er brutt av den ukrainske regjeringen. Presidenten på sin side mener det er opprørerne som har torpedert den.

Ifølge separatistlederne er de er villige til å reforhandle hele avtalen.

Porosjenko har varslet en ny lov som vil gjøre Donbass-regionen til en «særskilt økonomisk sone». Han vil også fastslå en dato for lokalvalg i regionen, et valg som er ment å bli administrert av den ukrainske regjeringen.

SISTE NYTT

Siste nytt