Hopp til innhold

Vil kutte i hjelpen til flyktninger og immigranter

For å hindre at det kommer flere flyktninger og immigranter til Østerrike foreslår koalisjonsregjeringen å kutte i støtten. Dermed vil de få under minstesatsen som innbyggere i landet i dag mottar.

AUSTRIA-POLITICS/

Statsminister Sebastian Kurz mener flyktninger som er bosatt i Østerrike som ikke er flinke i tysk bør få mindre i støtte enn andre borgere.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Den østerrikske statsministeren, Sebastian Kurz, som representerer det konservative Folkepartiet (ÖVP) har siden valget i fjor lovet å føre en streng innvandringspolitikk.

Nå har regjeringen lagt frem sine planer som de håper vil føre til at færre flyktninger kommer til Østerrike. De vil kutte støtten man mottar til livsopphold slik at man som flyktning kun kan motta 563 Euro (5354 kroner) i måneden. Beløpet stiger til 863 Euro (8208 kroner) i måneden dersom man består en tysk språktest. Det tilsvarer minimumsbeløpet som andre innbyggere i landet i dag mottar.

På sin twitter-konto forklarer Sebastian Kurz hvorfor han mener dette er en god ide:

Laster Twitter-innhold

Det var dette vi lovet i valgkampen. I fremtiden vil man bare få tilgang til full minimumsstøtte hvis man snakker godt nok tysk.

Innvandrere som kommer til landet vil få det enda vanskeligere. Ifølge BBC får innvandrere ikke lov til å motta slik støtte til livsopphold før det er gått fem år.

Kurz sitt ønske om å drive forskjellsbehandling av borgere bringer Østerrike i konflikt med resten av EU, fordi EUs regler om etableringsfrihet krever at alle medlemsstaters borgere behandles likt.

EU grensevakter mot migranter

Statsminister Sebastian Kurz vil også at grensevakter fra EU skal utstasjoneres i Nord-Afrika for å forhindre migrasjon til Europa. Han mener at EUs grensebyrå Frontex burde forsøke å få tillatelse til å utplassere grensevakter i land som Tunisia og Libya.

– Det nye politiske mandatet ville gitt Frontex mulighet til å ha en tilstedeværelse i land utenfor EU der myndighetene har gitt sitt samtykke. Målet er å stoppe menneskesmuglere og hindre smuglerbåter i å sette ut på den farlige reisen over Middelhavet, sier Kurz til avisen Die Welt.

Ifølge Kurz bør Frontex kunne «stoppe ulovlige migranter ved eksterne grenser, følge dem opp og ideelt sett sende dem tilbake til landet de kommer fra eller ett transittland».

Som mange andre land ønsket også Østerrike flyktninger velkommen da flyktningkrisen var på topp i 2015. Men stemningen i landet snudde raskt etter at over 150 000 flyktninger søkte asyl, det tilsvarer over en prosent av landets befolkning.

Austria Elections

150 000 flyktninger har strømmet til Østerrike etter flyktningkrisen i 2015

Foto: Ronald Zak / AP

Ifølge observatører under valget to år senere har ikke integreringen gått spesielt godt, og håndteringen av krisen og økningen i Østerrikes muslimske befolkning preget valgkampen. Resultatet ble at velgerne sikret høyresiden seieren.

Siden da har det konservative Folkepartiet (ÖVP) og det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) styrt landet med et ønske om å stramme inn innvandringspolitikken.

SISTE NYTT

Siste nytt