NRK Meny
Normal

USA vil knytte sterkere bånd til Egypt

USA vil knytte sterkere bånd til Egypt og lover massiv pengestøtte. Landet beskrives som en menneskerettsversting av Amnesty. I går bekreftet en egyptisk domstol dødsdommen mot 183 islamister.

Kerry og Al-Sisi

JOHN KERRY PÅ BESØK I EGYPT: – USA er svært interessert i å jobbe nært sammen med den nye regjeringen. Kerry møtte Abdel Fattah al-Sisi søndag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Søndag møtte USAs utenriksminister John Kerry Egypts president, Abdul Fattah al-Sis, for å «presse landet i en demokratisk retning». Kerrys besøk skjer dagen etter at en egyptisk domstol bekreftet dødsdommen mot 183 islamister.

– Jeg vektla vår sterke støtte til de universelle rettighetene og frihet for alle egyptere, sier Kerry.

I oktober i fjor fryste USA de årlige bistandspengene til Egypt som for det meste går til militære midler. Dette var en reaksjon mot militærkuppet av den første demokratiske presidenten i landet, Mohamed Morsi, og militærregimets påfølgende brutalitet mot Morsis tilhengere.

Ifølge Kerry har over 3,5 milliarder kroner blitt gitt til de nye makthaverne i Egypt. Pengene er den første utbetalingen av en amerikansk økonomisk bidrag på til sammen 1,5 milliarder dollar.

– Sender ti kamphelikoptre

Kerry sier Egypt også snart vil motta de ti amerikanske kamphelikoptrene som tidligere har blitt holdt tilbake sammen med bistandsmidlene.

– Apache-helikoptrene vil komme, og det veldig, veldig snart, sier Kerry, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Egypt protester

SLÅR HARDT NED PÅ DEMONSTRANTER: Tåregass skal ha blitt brukt mot aktivister som lørdag protesterte mot en lov som lovpålegger polititillatelse for å holde demonstrasjoner. USAs utenriksminister møtte Egypts president søndag for å «presse landet i en demokratisk retning».

Foto: AL YOUM AL SAABI / Reuters

– Egypt er åpenbart i en kritisk overgangsperiode til demokrati og møter enorme utfordringer, sier Kerry, men vektlegger at USA er svært interessert i å jobbe nært med den nye regjeringen, for å gjøre overgangen til demokrati så rask og problemfri som mulig.

Samtidig har menneskerettighetssituasjonen ikke bedret seg, men beskrives tvert imot av Amnesty International og Human Rights Watch som på sitt verste i landets moderne historie.

Torturerer «forsvunne» fanger

Et siste eksempel på dette kommer frem i intervjuer The Guardian har gjort med tidligere innsatte, advokater, rettighetsaktivister og familier til savnede personer i Egypt. De vitner om at siden juli i 2013 har flere hundre personer blitt torturert i et «hemmelig» militærfengsel i landet.

Mer enn 1400 personer skal ha blitt drept i sammenstøt på gatene, og minst 15.000 fengslet etter at Mohamed Morsi ble avsatt av blant annet al-Sisi som den gang var forsvarsminister.

Al-sisi som forsvarsminister

OMSTRIDT PRESIDENT: President al-Sisi avsatte Egypts første demokratisk valgte president, Mohamed Morsi. Her fra mai 2013 da al-Sisi var forsvarsminister i landet.

Foto: STRINGER / Reuters

Flere hundre av de fengslede skal ha «forsvunnet» og holdes utenfor det offisielle rettssystemet.

Lørdag bekreftet en egyptisk domstol dødsdommen mot Mohammad Badie, lederen av Det muslimske brorskap og hans tilhengere. Mandag kommer dommen mot Al-Jazeera journalistene som ble fengslet for å ha «spredd falske nyheter og terrorisme».

Egypt blir ansett som en hjørnestein for stabilitet i en region der ytterliggående islamister herjer i Irak og borgerkrigsherjede Syria. Landet er et av kun to arabiske nasjoner som har en fredsavtale med Israel, under Camp David-avtalen fra 1978. Jordan er det andre.

USAs utenriksminister John Kerry skal på sin rundtur i Midtøsten og Europa også besøke Amman, Brussel og Paris.

Forbereder valg

Da al-Sisi tok makten etter Morsi i fjor innsatte han en midlertidig regjering, og lovet presidentvalg og valg på ny nasjonalforsamling innen et år. Presidentvalget kom altså først.

Les også: Ny president varslar nulltoleranse for vald

Søndag kunngjorde statlig TV i landet at forberedelsene som skal lede fram mot et valg på ny nasjonalforsamling i landet starter før 18. juli. Men det ble ikke sagt noe om når et valg faktisk vil finne sted.

Forberedelsene vil etter alt å dømme omfatte regler for hvem som kan stille til valg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt