Slik skal de knuse ‘Ndrangheta-mafiaen

REGGIO (NRK): Europas største kriminelle organisasjon er bygget opp som en klan med tette familiebånd. Politiet står nesten hjelpeløse og ser på at de hvert år vokser seg sterkere og større, men de har en plan.

Den italienske statsadvokatene Nicola Gratteri,

Fra sitt sikre kontor i Reggio De Calabria har statsadvokat Nicola Gratteri styrt mye av anti-mafia arbeidet til de italienske myndighetene.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Fra Italias sydspiss styrer en håndfull familier nesten all kokainhandel i Europa og omsetter for mer en Deutsche Bank og McDonalds til sammen. Denne mektige organisasjonen forsøker italiensk politi å knekke.

Truet på livet

– Det verste med mafiaen er at de gir svar til folk når myndighetene ikke er i stand til det, og de overtar jobben og erstatter myndighetene. De gir arbeid til de arbeidsledige og ber dem støtte deres politiske kandidater, sier den italienske statsadvokaten Nicola Gratteri, som i flere tiår har jobbet for å bekjempe mafiaen i Sør-Italia.

Han lever selv med politibeskyttelse etter mange år med drapstrusler på grunn av arbeidet han gjør.

– Jeg har hatt politibeskyttelse siden 1989, da noen skjøt mot huset vi bodde i og truet min forlovede til ikke å gifte seg med meg, og det er avslørt attentatplaner mot meg. Jeg bor åtte kilometer fra havet, men jeg bader aldri, og det er 20 år siden jeg har vært på kino eller på en restaurant. Så mitt liv har klare begrensninger, sier Gratteri til NRK.

Planen

Men han har en plan, og planen ser ut til å ha lykkes. For nå er mafiaen på tilbakegang, og italienske myndigheter gjør flere og flere arrestasjoner.

– Vi bruker mye teknologi og avlytting av telefoner og Skype. Vi etterforsker varene og pengene og konfiskerer eiendommer som ikke er tjent på ærlig vis.

Antonino Marcianò

Antonino Marcianò jobber med å gi folk som ønsker å bryte med mafiaen støtte.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– I Italia har vi gode anti-mafia lover, men det er fortsatt mye å gjøre med forenklingen av arbeidet. I dag brukes for eksempel for mye papirdokumenter, og vi må digitalisere mye av arbeidet vårt i større grad enn i dag, sier Gratteri.

Noen få står frem og ønsker å fortelle det de vet. Det skjer ikke uten problemer. Represaliene kan være harde og kostnadene store.

– Vi forteller ofrene at de ikke er alene. Hjelper dem gjennom hele prosessen og garanterer dem anonymitet. I tillegg hjelper vi dem med å søke økonomisk støtte i ulike fond. Problemet er bare at det er for mye byråkrati, noe som egentlig bare fører til at flere går til mafiaen, sier Antonino Marcianò, som leder den lokale anti-mafia organisasjonen SOS Impresa i Reggio de Calabria.

I hele Europa

I dag holder ikke ‘Ndrangheta-mafiaen til bare i Calabria og i Sør-Italia, men er aktive i hele Italia og hele Europa. Der det er penger og et marked er ‘Ndrangheta.

– Mafiaen har gått utenlands fordi der blir de ikke kontrollert som i Italia, og de har friere tøyler. Der er heller ikke politiet så trent til å se hvordan en mafia opererer, sier Gratteri.

Byggebransjen i Nord-Italia har de siste årene hvitvasket mange milliarder euro for den kriminelle organisasjonen. Og Italiensk politi har bistått sine kollegaer i Storbritannia, Belgia, Tyskland og Danmark der de har sett spor etter mafiaens handlinger.

– Italia har de mest utviklede lovene til å bekjempe organisert kriminalitet, men det er ikke nok siden vi har fire store mafiaer. Vi trenger strengere straffer, og på Europeisk nivå er det et stort tomrom. Der kan mafiaen fritt arbeide og blir ikke hindret i sine investeringer og ikke etterforsket, sier mannen med flere tusen arrestasjoner i vise til.

– Jeg ønsker at det innføres nye retningslinjer som utsetter en del av narkotika-arrestasjonene, slik at man kan følge sporene videre og i mye større grad gå etter bakmennene og pengene og til de store sjefene. Dermed kan vi komme til toppen av organisasjonene og konfiskere større kvanta, sier Gratteri.

Før det kan han glede seg over at myndighetene i Italia gjør fremskritt.

– Vi kommer til å gjøre flere arrestasjoner, også flere andre steder i Europa i nær fremtid.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.