NRK Meny
Normal

Vil kaste ut østeuropeiske bygningsarbeidere

Storbritannia vil ha ned tallet på ufaglært arbeidskraft etter brexit. Etter to år i landet må de ut, ifølge et lekket forslag som regjeringen arbeider med.

brexit

Storbritannias regjering arbeider med et forslag om at ufaglærte EU-borgere kun skal få bo og jobbe i Storbritannia i maks to år. Det viser et dokument som avisen The Guardian har fått tilgang til.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Dette er de nye forslagene fra regjeringen:

  • EU-borgere må vise pass på grensen til Storbritannia
  • Ufaglærte EU-borgere skal kun få bo og jobbe i Storbritannia i maks to år
  • Bedrifter skal oppfordres til å ansette britiske borgere
  • Det skal bli vanskeligere å få «familiegjenforening»
  • Det skal bli lettere å utvise kriminelle
May

Statsminister Theresa May (t.v.) og brexit-minister David Davies. (t.h.) har lovet å innfri løftene om å få ned tallet på innvandrere etter brexit.

Foto: Ho / AFP

Det er avisen The Guardian som har fått tilgang til et 82 siders langt dokument der regjeringsapparatet kommer med forslag til hvordan innvandringspolitikken skal være i Storbritannia etter mars 2019, da britene etter planen forlater EU for godt.

Å få ned tallet på østeuropeiske arbeidsfolk i Storbritannia var noe av det viktigste for dem som sommeren 2016 stemte for å forlate EU.

Statsminister Theresa Mays regjering vil gjerne innfri løftene.

– Folk stemte for å forlate den europeiske union. Det innebærer at det blir slutt på fri flyt av arbeidskraft, sier forsvarsminister Michael Fallon i en kommentar til BBC.

Immigration

EU-borgere demonstrerte for retten til å bli i Storbritannia utenfor parlamentet i London 20. februar 2017.

Foto: Justin Tallis / AFP

Unntak for studenter og faglærte

Tidsbegrensningene som kan bli lagt på utenlandsk arbeidskraft er den viktigste endringen fra dagens regelverk. Og fordi det blir vanskeligere å få familiemedlemmene med seg til Storbritannia, vil det føre til en rekke delte familier, skriver The Guardian.

Faglærte EU-borgere skal få kunne oppholde seg i Storbritannia utover grensen på to år. Det samme gjelder studenter som har påbegynt studier som varer utover to år.

Bedrifter frykter for økonomien

Forslagene er ennå ikke godkjent av regjeringen, men vil nok bli heftig diskutert i Downing Street i ukene som kommer.

Bedriftsledere har allerede vært ute og advart om at deres økonomien vil få et tilbakeslag dersom de ikke lenger skal kunne bruke den ufaglærte arbeidskraften.

250.000 EU-borgere kom til Storbritannia i fjor, samtidig som 117.000 forlot landet. Regjeringen har satt seg som mål å begrense nettoinnvandring til 100.000.

Polske butikker i London

Det er flere polske matbutikker i London. 916.000 polakker bor og arbeider i Storbritannia. Det er flere enn det bor briter i hele EU totalt.

Foto: Matt Dunham / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt