Hopp til innhold

Vil kaste norsk FN-sjef ut av Sør-Sudan

Demonstranter i Sør-Sudan hevder FN-sjef Hilde Frafjord Johnson støtter opprørerne med våpen. – Jeg blir gjort til syndebukk. Det er en del av jobben, sier Johnson, som synes det hele er «ubehagelig».

SSUDAN-UNREST-DEMO-UN

Rundt 1000 personer deltok i demonstrasjonene mot UNMISS og Hilde Frafjord Johnson i Juba i Sør-Sudan mandag. Den skal ha blitt arrangert av ungdomsorganisasjonen til regjeringspartiet SPLM.

Foto: ALI NGETHI / Afp

SSUDAN-UNREST-DEMO-UN

Rundt 1000 mennesker deltok i demonstrasjonen i Juba.

Foto: CHARLES LOMODONG / Afp

Rundt 1000 mennesker deltok mandag i gatedemonstrasjoner i Sør-Sudans hovedstad Juba, ifølge Bistandsaktuelt. Budskapet var ikke til å ta feil av:

«Hvorfor dreper Hilda folket i Sør-Sudan?» stod det på noen av plakatene.

Demonstrasjonene skal ha vært arrangert av ungdomsorganisasjonen til regjeringspartiet SPLM var rettet mot lederen for UNMISS, FN-operasjonen i Sør-Sudan, den norske diplomaten Hilde Frafjord Johnson. Demonstrantene krever at hun mister jobben og blir sendt ut av landet umiddelbart.

Beskylder Johnson for å støtte opprørerne med våpen

Protestene kommer etter at en UNMISS-konvoi fredag ble avslørt med våpen og ammunisjon i lasten. Ifølge reglene for FN-operasjonen skal våpen av sikkerhetshensyn kun fraktes med fly eller helikopter, ikke over land.

Hennes avgang og avreise fra Sør-Sudan burde ha skjedd for lenge siden.

tidligere UNMISS-medarbeider Rose Sakala om Hilde Frafjord Johnson

Nå beskyldes UNMISS og Frafjord Johnson for å smugle våpen til opprørerne i Sør-Sudan, ledet av den avsatte visepresidenten Riek Machar, som har tatt til våpen mot president Salva Kiir og den sørsudanske regjeringen.

– FN blir brukt som syndebukk

Hilde Frafjord Johnson sier til NRK på telefon fra Juba at det hele bygger på tabber, misforståelser og aktiv ryktespredning.

– FN blir brukt som en syndebukk av begge sider i denne konflikten, og den som er leder for FN-operasjonen blir veldig lett skyteskive, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

SOUTH-SUDAN/UNREST

Er Hilde Frafjord Johnson opprørsleder, spør denne plakaten.

Foto: ANDREEA CAMPEANU / Reuters

Johnson må ha livvakter

Frafjord Johnson mener dette er noe «man bare må leve med», men synes likevel situasjonen er ubehagelig.

– Det er ikke morsomt, men det er en del av jobben, sier hun, og forteller at UNMISS nå har skjerpet sikkerheten rundt hennes person, blant annet gjennom livvakter.

Hun innrømmer at hun personlig er i en spesiell situasjon i Sør-Sudan, fordi hun i lang tid har vært involvert i utviklingen i landet, blant annet som fredsmekler.

– Dette blir nok forsterket av at jeg er så kjent her. Alle i Sør-Sudan vet hvem jeg er, sier hun.

– Våpenforsendelse var tabbe

Hvis man får kjeft fra begge sider gjør man sannsynligvis mye riktig.

Hilde Frafjord Johnson, FN-sjef i Sør-Sudan

Johnson forteller at våpnene var ment for ghanesiske FN-styrker som kom over grensen fra Elfenbenskysten. Ved en feiltakelse havnet disse i konteinere som var merket for andre varer, og da sørsudanske sikkerhetsstyrker gjennomførte en rutinekontroll stemte ikke inventarlistene overens med innholdet i konteinerne.

– FN har flere ganger tidligere blitt beskyldt for å ta side med opprørerne i denne konflikten. Nå brukes denne feilen med våpentransporten strategisk for å peke på FN som en syndebukk i Sør-Sudan, sier Frafjord Johnson til NRK.

Hun vil ikke spekulere i hvor langt opp i regjeringsapparatet i Sør-Sudan folk støtter disse anklagene.

– Vi vil nå forsøke å roe dette ned, og har møter med begge sider for å oppklare situasjonen. Ingen er tjent med disse beskyldningene, sier hun.

FN sender nå en granskningsgruppe fra New York. Den skal være på plass i Juba i morgen. Frafjord Johnson mener dette vil bidra til å belyse at det hele var en tabbe.

(Saken fortsetter under bildet.)

South Sudan

Budskapet på demonstrantenes plakater var ikke til å ta feil av.

Foto: Mackenzie Knowles-Coursin / Ap

– Det er pinlig for henne

Flere kilder Bistandsaktuelt har snakket med i Juba sier at det er stor misnøye med hvordan UNMISS har oppfylt sitt mandat. Det handler ikke minst om at fredsstyrken ikke har hatt mange nok soldater eller nok utstyr for å kunne beskytte sivile. Mange er også kritisk til hvordan situasjonen er blitt håndtert etter at titusenvis av mennesker har søkt tilflukt på FN-baser rundt i landet.

Bistandsaktuelt siterer en kronikk i Sudan Tribune, der den tidligere UNMISS-medarbeideren Rose Sakala skriver at Hilde Frafjord Johnsons tilstedeværelse i Sør-Sudan tydelig ikke er ønsket.

«Hennes avgang og avreise fra Sør-Sudan burde ha skjedd for lenge siden. Hun burde ikke ventet til presset har bygd seg opp til dette nivået. Det er pinlig for henne og det er også noe som kan dra FN ned i sølen,» skriver Sakala ifølge Bistandsaktuelt.

Frafjord Johson selv avviser alle anklagene om partiskhet i konflikten i Sør-Sudan, og sier følgende til NRK:

– Hvis man får kjeft fra begge sider gjør man sannsynligvis mye riktig.

South Sudan

Demonstrantene vil ha FN og andre utlendinger ut av Sør-Sudan.

Foto: Mackenzie Knowles-Coursin / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt