Vil kalle inn Kripos som vitner i drapssaken mot French

Joshua French sine advokater vil gjøre alt de kan for å kalle inn Kripos som vitner når drapssaken starter i Kongo om en uke.

Hans Marius Graasvold

Joshua French sin norske advokat Hans Marius Graasvold gjør seg klar til å dra fra vinterlige Norge og til Kongo. Målet er å få kalt inn Kripos som vitner i saken mot French som begynner om en uke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Advokatene håper også på at norske myndigheter er til stede i rettssalen.

– Vi er i den spesielle situasjonen at vi har vi to rapporter her. En kongolesisk rapport og en norsk fra Kripos. Når den kongolesiske er så forskjellig fra den norske, så er det ønskelig fra vår side at den norske rapporten kommer best mulig fram, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

– Kripos må få anledning til å forklare seg

Joshua French sin norske advokat gjør seg klar til å dra fra vinterlige Norge og til Kongo. Målet er å få kalt inn Kripos som vitner i saken mot French som begynner om en uke.

– Kripos må få anledning til å forklare seg, og den norske rapporten bør legges fram som et dokumentbevis i saken, sier advokaten.

Rettssaken mot French skal etter planen starte 7. januar og pågå i fengselet i Kinshasa der han sitter. French er tiltalt for å ha dopet ned og kvalt kameraten Tjostolv Moland i høst. Tiltalen bygger på en analyse som står i kontrast til Kripos sin, som ikke fant noe kriminelt bak Molands død.

– Vi har ikke fått noen henvendelse fra kongolesiske myndigheter om å delta som vitner i rettssaken, opplyser pressetalskvinne Ida Dahl Nilsen ved Kripos.

– Viktig å være åpen for alt som er forutsett og uforutsett

Norges spesialutsending Kai Eide er også på vei til Kongo, men det er ikke klart om han vil være til stede under rettssaken.

– Her er det viktig å være åpen for alt som er forutsett og uforutsett. Det er et vesentlig poeng for oss å ha Utenriksdepartementet der for å følge med, men også for å ta tak i ting som ikke har en rettslig side, men som mer kaller på diplomatiske samtaler.

Drapstiltalen er ironisk nok en mulighet for norske myndigheter til å få French hjem, fordi straffesaken gjelder en annen nordmann.

Rettssak i Kongo

French er tiltalt for drap på Moland (t.v.). Her er de to avbildet i forbindelse med rettssaken i Kisangani i 2010.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt