Hopp til innhold

Dansk EU-formannskap kan gi lavere mobilpriser

Danskene vil jobbe for at det skal bli billigere å bruke mobiltelefonen i Europa når de tar over formannskapsklubba i EU i 2012.

Ferie

Å bruke mobiltelefonen fra solsenga i ferien kan fort bli ubehagelig dyrt. Nå vil Danmark jobber for å presse ned prisene ytterligere.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox

Etterhvert som flere og flere har gått til anskaffelse av smarttelefoner, har også surfingen på mobilnettet tatt seg betraktelig opp. Bruken av nettbrett som Galaxy tab og iPad bidrar til utviklingen.

Det kan fort føre til svimlende høye telefonregninger dersom man skal sjekke nettavisene fra solsenga i syden.

Årsaken er at når man bruker telefonen i utlandet kobler man seg på det aktuelle landets mobilnett, såkalt roaming.

Telenor tar for eksempel 40 kroner i døgnet for opptil 10 megabyte datasurfing i EU-landene, og deretter 10 kroner per megabyte.

Regulerte ringeprisene

Sjekker man nettavisene, eposten og streamer musikk med programmer som Spotify, kan man derfor risikere en ekstrautgift på flere hundre kroner dagen.

EU innførte i fjor nye regler som pålegger teleselskapene å varsle kundene via tekstmelding om prisene på datatrafikk når de ankommer et land. De må også sende ut varsel dersom forbruket når 80 prosent av den avtalte sperregrensa.

Ringeprisene ble regulert for tre år siden og er dermed mer edruelige. EU innførte makspriser på 4 kroner per minutt for å ringe fra utlandet og 1,70 kroner for å motta samtalene.

Ytterligere kutt

Men når Danmark tar over formannskapet i EU fra nyttår av skal både ringepriser og prisene på datatrafikk presses ytterligere ned, sier vitenskapsminister Charlotte Sahl-Madsen på departementets nettsider.

Sahl-Madsen deltok i forrige uke på EUs årlige Digital Agenda Assembly hvor hun presenterte Danmarks visjoner for det digitale EU, skriver Versjon2.dk.

– Et digitalt indre marked er en avgjørende vekstmotor for EU i fremtiden. Undersøkelser viser at det indre digitale marked vil gi oss en øking i EUs BNP på fire prosent dersom det gjennomføres riktig. Så det er bare å komme i gang, skriver ministeren på nettsidene.

Vurderer prisregulering

I det ligger det blant annet at det skal bli billigere å bruke mobilen på tvers av landegrensene i EU. Det pågår allerede en prosess med å gjøre bruken av spesielt mobildata på tvers av landegrensene billigere. Sahl-Madsen sier hun vil sette ytterligere fokus på å gjøre mobilbruken billigere.

Når Danmark får formannskapet skal de også ta stilling til i hvor stor grad man skal regulere maksprisene på datatrafikk på tvers av de europeiske landene.

SISTE NYTT

Siste nytt